60.000 persones a Girona diuen ''Sí'' a la democràcia i ''No'' a la violència

La ciutat viu la manifestació més important de la seva història

 • Els manifestants al passeig de la Copa. ACN
  Els manifestants al passeig de la Copa
  Fotos: ACN
 • Vista de la plaça Catalunya de Girona durant la manifestació. ACN
  Vista de la plaça Catalunya de Girona durant la manifestació
  Fotos: ACN
 • Estelades i pancartes contra la policia espanyola, a la manifestació de Girona. ACN
  Estelades i pancartes contra la policia espanyola, a la manifestació de Girona
  Fotos: ACN
 • La plaça Catalunya i els carrers del voltant han quedat desbordats. Joan A. Martí
  La plaça Catalunya i els carrers del voltant han quedat desbordats
  Fotos: Joan A. Martí

60.000 persones segons la Policia Local s'han sumat a la gran manifestació d'aquesta tarda al centre de Girona organitzada per la Taula per la Democràcia. Aquest organisme, creat per diferents entitats i associacions, ha animat a aturar l'activitat laboral i comercial tot el dia i a sumar-se a les diferents mostres de rebuig a la violència a exercida per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional el dia del referèndum.

La concentració ha començat a les sis de la tarda a la plaça Catalunya, que s'ha vist completament desbordada pels assistents. Els ciutadans han inundat la plaça com també tots els carrers col·lindants i els ponts.

Quan passaven vint minuts de l'hora programada, la capçalera de la manifestació ha començat a caminar en direcció a la subdelegació del govern espanyol, situada al costat de la Gran Via de Jaume I. Aquesta, anava encapçalada per per una gran representació d'advocats gironins que també han condemna la "inacceptable repressió policial" que es va produir al llarg de diumenge. La marxa ha guardat silenci quan ha passat per davant la subdelegació del govern espanyol en senyal de dol i ha aplaudit a les portes del col·legi Bruguera, una de les seus electorals on hi va haver càrregues l'1-O.

Quan faltaven deu minuts per les set de la tarda, els manifestants han arribat al passeig de la Copa. El nombre de persones era tant elevat que encara quedaven persones a plaça Catalunya amb intenció d'arribar.

El president d'Òmnium Gironès, Sergi Font, ha afirmat, ja des de l'escenari situat a la Copa, que ha estat la manifestació més gran de la història de Girona. Diversos veïns han pujat a l'escenari per explicar com van viure l'1-O, cadascun des del col·legi electoral on era. Sergi Camps va començar la jornada del referèndum al Veïnat de Salt però pocs minuts després es va desplaçar fins al col·legi Verd de Girona per donar un cop de mà per solucionar problemes amb la connexió informàtica.

Només arribar allà, ha descrit, es va trobar amb la policia estatal davant l'edifici i centenars de persones intentant protegir la porta d'entrada. Així van estar-hi força estona fins que els antiavalots van carregar. "Van anar a per totes, vam rebre garrotades, però hem de seguir tots junts i pacífics, perquè som imparables", ha afirmat.

Petita història de resistència

L'altra cara de la moneda, la "petita història de resistència" del pavelló de Santa Eugènia, explicada per Pep Vila. "Ens deien que tanquéssim, que preservéssim els milers de vots que teníem, però no podíem fer-ho per dignitat i vam resistir fins al final", ha rememorat. Van rebre diverses visites de la policia però no van arribar a baixar de les furgonetes perquè al pavelló s'hi van acabar aplegant milers de persones per protegir la seu electoral. "Eren furgonetes plenes de salvatgisme feixista", ha criticat.

També han pujat a l'escenari Marc Xifra, representant d'Unió de Pagesos per afirmar que volen ser "la intendència d'una Catalunya lliure". "Som els hereus dels rabassaires", ha exclamat, mentre els manifestants començaven a clamar "sense pagesos no hi ha revolució".

La manifestació també ha comptat amb el suport de la Universitat de Girona. El seu rector, Sergi Bonet, ha explicitat que els professorats i els estudiants defensaran els valors de la democràcia, la llibertat d'expressió i el dret a decidir.

Moviment pacífic

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha contraposat el civisme de la manifestació d'aquesta tarda amb la brutalitat de les càrregues policials, dient que els més de 60.000 gironins no havien trencat "ni un sol vidre" durant el recorregut. L'alcaldessa ha recordat que aquest 1-O l'Estat va ferir els catalans "en cos i ànima", però que el referèndum es va fer i va donar un resultat clar. "Vam votar i vam dir ben clar que sí a la independència", ha dit l'alcaldessa.

Madrenas, des de l'escenari, també ha recordat l'angoixa que es va viure diumenge, però ha dit que, després d'aquest 1-O, el poble català ha recuperat el "somriure i la determinació" perquè "és invencible". Per últim, l'alcaldessa de Girona ha fet una crida a què continuï imperant "la pau i el seny", sobretot a partir del moment en què "el Parlament declari la independència".

Manifest

El torn de discursos l'ha tancat la plataforma Girona Vota, que agrupa els partits i entitat sobiranistes de la ciutat, i qui ha convocat la manifestació d'aquesta tarda. La seva portaveu, Imma Pera, ha llegit un manifest on ha recordat que Girona "va ser una de les ciutat més castigades de tot el país per la brutalitat policial emprada pel govern del PP".

"Però vam ser milers els ciutadans i ciutadanes que vam jugar-nos la integritat física per protegir els col·legis electorals i el dret a vot dels nostres veïns i veïnes", recull l'escrit. "Els gironins i les gironines vam posar el nostre granet de sorra a les dades recopilades arreu del país després de la dura jornada electoral", hi afegeix el manifest.

Pera ha recordat que "més de dos milions de persones" van votar sí a la independència i que, aquest diumenge, "els catalans i catalanes ens vam guanyar la República". "I aturarem el país i ens mobilitzarem les vegades que faci falta fins que la tinguem aquí! No ens deixarem perdre l'oportunitat! Visca Catalunya!", ha subratllat la portaveu, arrencant crits a favor de la independència de la gernació concentrada a La Copa. L'acte s'ha acabat amb el cant de 'L'Estaca', interpretada per Juanjo Bosk i corejada a l'uníson, i l'himne d''Els Segadors'.