La Guàrdia Civil s'endú amb violència el material electoral de Sant Julià de Ramis

Els concentrats han cantat l''Estaca' i 'Els Segadors'

La Guàrdia Civil s'ha endut el material electoral del pavelló esportiu de Sant Julià de Ramis (Gironès) i ja n'ha marxat. Quan faltaven pocs minuts per les nou del matí, la Guàrdia Civil ha fet ús de la força a fora del pavelló per dispersar els centenars de persones que s'hi aplegaven.

Han trencat el vidre d'una porta, han entrat, ho han registrat tot i finalment s'han endut el material, mentre les persones que s'hi congregaven cantaven l''Estaca' i 'Els Segadors'.

Inicialment, estava previst que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, votés en aquest pavelló, però finalment ho ha fet a Cornellà del Terri.

Faltaven pocs minuts per a les nou del matí, i les dues meses electorals al pavelló de Sant Julià de Ramis ja s'havien constituït. En aquest local de votació hi havia una gran expectació mediàtica, perquè era on estava previst que votés el president de la Generalitat a dos quarts de deu.

Desenes d'agents de la Guàrdia Civil, amb uniforme d'antiavalots, però, han arribat a les portes del pavelló i han dispersat el centenar llarg de persones que s'aplegaven a l'exterior. La Guàrdia Civil no ha dubtat a fer ús de la força per arribar fins a les portes del pavelló. A dins, mentrestant, els diferents membres de les meses han corregut a amagar les urnes i el material electoral en dos despatxos.

Quan els agents han arribat davant les portes, han esberlat el vidre d'una amb un martell i després han fet servir unes cisalles per obrir-ne una altra. Fins a una vintena de guàrdies civils han irromput a dins del pavelló, han rebentat portes i s'ho han posat a escorcollar tot a la recerca de les urnes i les paperetes de votació per a aquest 1-O.

Mentrestant, els membres de les meses s'han aplegat al mig de la pista i han corejat 'L'Estaca' i 'Els Segadors'. Un d'ells s'ha apropat als agents per demanar-los si tenien una ordre d'escorcoll, però la Guàrdia Civil no l'ha respost.

Urnes i paperetes comissades

Finalment, els agents han localitzat els dos despatxos on s'havia amagat el material. Es trobaven sota les escales que porten al primer pis (en un s'hi llegia 'Privat' a la porta i a l'altre, 'Magatzem'). La Guàrdia Civil ha posat les urnes i paperetes dins bosses d'escombraries, les ha precintades i ha marxat per una de les portes laterals (on han situat una furgoneta per carregar-hi el material electoral comissat).

A fora, la gent que s'ha aplegat, mentre els agents ja s'anaven retirant –hi havia cap a una cinquantena de guàrdies civils- els ha llançat clavells i ha clamat crits a favor de la independència o bé "Fora les forces d'ocupació!". La imatge que s'ha viscut a Sant Julià de Ramis s'està repetint a diversos col·legis electorals de Catalunya (a Girona, entre d'altres, la policia ha entrat a l'escola Bruguera i al Verd).