Escoles i instituts gironins es preparen per a la resistència pacífica

L'ambient festiu i múltiples activitats marquen les últimes hores abans de l'1-O

Primera nit superada i ara, moltes escoles i instituts de les comarques gironines que són col·legis electorals habituals, es preparen per aguantar fins que es pugui començar a votar. Els Mossos d'Esquadra, seguint ordres del TSJC, ha anat a tots els centres per comunicar que han de marxar com a molt tard a les sis del matí de diumenge. Pares, mares, veïns i entitats socials, però, s'estan preparant per desobeir i afrontar un possible desallotjament.

La instrucció és clara: resistència pacífica. A l'institut de Llagostera, han decidit quedar-se i no marxar. "Ens hauran de treure de manera pacífica, no hi haurà crits ni violència, però no sortirem tranquil·lament, és el mínim que hem de fer com a ciutadans", ha explicat Navarro.

Aquesta nit, una quarantena de persones ja han passat la nit a l'institut. Durant el dia, han organitzat activitats lúdiques, educatives i festives. Al matí, la colla gegantera ha assajat a les portes del centre educatiu. Després, han fet una nova assemblea. Hi haurà teatre, música i un concert amb grups locals. La nit acabarà amb un taller d'observació de la lluna.

"No podem votar, però volem que els nostres veïns ho puguin fer, defensem la democràcia", ha explicat Aniol Vinyoles, alumne de 4rt d'ESO. A l'entrada de l'institut han penjat un cartell amb instruccions sobre com actuar durant les hores que queden fins a l'obertura dels col·legis electorals. Les consignes són no respondre a "cap provocació", utilitzar la "resistència pacífica" limitant-se a seure a terra i "mantenir la neutralitat".

L'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, s'ha apropat aquest dissabte al matí a l'institut. Recorda que ha signat el decret de suport a la llei del referèndum i com a equip de govern no hi ha cap altra més sortida que "anar a totes". "A hores d'ara, a Llagostera votarem", ha afirmat. Santamaria argumenta que no es tracta d'una qüestió política o de partits, sinó de garantir els drets dels ciutadans.

Festa d'inici de curs

El col·legi Verd de Girona també ha organitzat activitats tot el dia i, tal com fan altres escoles, preveu fer una xocolatada a primera hora del matí, just en el moment en què hi hauria d'haver el desallotjament. Ironitzant, una de les mares, Mavi, ha explicat que l'escola ha decidit "recuperar una festa que feia anys que no es feia, la d'inici de curs" i durarà tot el cap de setmana.

Al matí, han fet un esmorzar de germanor al pati de l'escola, han fet tallers, han dinat plegats i, a la tarda, faran jocs i acabaran amb una nit d'estels. "Segurament estarem molt a gust i no voldrem marxar a casa i ens quedarem a dormir", ha afegit la mare que fa una crida a tothom que vulgui a participar-hi.

Comitè de Defensa del Referèndum

A Girona i a Salt, s'ha creat el Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) que s'organitza perquè tots els col·legis electorals estiguin a punt. A la capital, s'han ocupat pacíficament vuit dels nou centres educatius de Girona ciutat, només falta el de Taialà.

En tots ells s'hi han programat diferents activitats com decorar el pati, xerrades, jocs o sopars populars. La nit ha estat tranquil·la i no s'han registrat incidents destacables. En total hi ha 21 col·legis electorals repartits per la ciutat. Els centres que s'han ocupat han estat l'Escola Dalmau Carles, l'Eiximenis, la Joan Bruguera, la Carme Huguet, la Sant Daniel, el CEIP Pla de Girona, el Verd i el de Vila-roja.

Aquest dissabte al matí, el CDR ha fet una crida per la zona de Santa Eugènia perquè necessiten veïns per quedar-se a dormir a l'escola Dalmau Carles, el Servei Municipal d'Ocupació i el pavelló de Santa Eugènia.