Borràs assegura que Medinyà continuarà essent municipi digui el que digui el TC

La consellera de Governació diu que la sentència li recorda "reminiscències franquistes"

"De nou el Tribunal Constitucional mostra una manca de sensibilitat respecte a les demandes del país; i en aquest cas, una de sòlida i concreta com era que Medinyà tornés a ser municipi". La consellera de Governació, Meritxell Borràs ha criticat que l'alt tribunal espanyol hagi tombat la llei que va permetre a Medinyà segregar-se de Sant Julià de Ramis. "Una llei que va ser aprovada pel Parlament amb l'única excepció del vot en contra de C's", ha recordat.

Per a Borràs, no és de rebut que el TC estableixi la llei d'estabilitat pressupostària –la coneguda com LRSAL- per anul·lar la segregació. "Una llei franquista va fer que Medinyà deixés de ser municipi i ara, més enllà que no arribi als 5.000 habitants, sí que la gent ha demostrat que hi havia voluntat de ser poble i que això era econòmicament viable", ha dit la consellera.

"Per tant, el Constitucional ha tancat la porta a restablir la voluntat de la gent", ha afirmat Meritxell Borràs. Tot i això, però, la consellera de Governació ja ha dit que més enllà d'aquesta sentència –que no es pot recórrer- ara allò que mana és la sobirania del Parlament.

"Medinyà existeix"

"És evident que per a nosaltres Medinyà existeix, i per tant és un municipi, perquè hi ha una llei aprovada pel Parlament de Catalunya", ha dit la consellera. I ha reiterat: "El Parlament així ho va establir i, per tant, és un municipi del país".

Medinyà va passar a ser el municipi 222 de les comarques gironines i fins a les properes eleccions municipals, les del 2019, es regeix per una comissió gestora. "Tot i que el Constitucional la dona per liquidada, nosaltres no ho entenem així", ha dit Borràs.

La consellera també ha posat de relleu que, precisament, va ser un decret franquista qui va annexionar Medinyà a Sant Julià de Ramis, i que la sentència del TC arriba en un moment en què "hi ha moltes reminiscències" del règim. "Darrerament hem vist prohibicions d'urnes, de vot i de negar el dret a la ciutadania a expressar-se", ha dit en referència al referèndum.

I en aquest punt, ha recordat que precisament la LRSAL també està recorreguda davant del Constitucional. "És una llei qüestionada i no sabem si seguirà endavant o no; però ja es veu quins són aquells afers que la realitat espanyola resol ràpid", ha dit, de nou referint-se a l'1-O i a Medinyà.