Reobren cinc de les nou explotacions d'ànecs afectades pel brot de grip aviària

Tres granges més han de reobrir les properes setmanes i n'hi ha una que podria tancar

En total, nou granges es van veure afectades pel brot de grip aviària amb origen a una explotació de Sant Gregori (Gironès) que va obligar a sacrificar 25.000 animals. Fa un mes que cinc de les explotacions han pogut reobrir i tornar a dedicar-se a la cria i engreix d'ànecs. Pel què fa a la resta, n'hi ha tres que esperen reobrir en breu: dues el proper 27 de setembre i l'altra a principis del mes d'octubre.

Finalment, n'hi ha una que no està clar que torni a obrir i no es descarta que reorienti el negoci i s'especialitzi en pollastres. Aquesta explotació, ubicada a Sant Gregori, és l'única de totes elles a qui no representa Unió de Pagesos, que ha fer front comú a l'hora de reclamar indemnitzacions.

Més lent del previst

Exceptuant aquest cas particular, la normalitat està tornant al sector. Després de l'alarma, però, les granges van amb peus de plom i això fa que costi més del previst tornar a engegar. El coordinador territorial d'UP a les comarques gironines, Xavier Frigola, ha explicat que ara "tothom té cert temor" a que l'origen dels ànecs sigui "poc segur". Per això, els criadors gironins intenten autoabastir-se i que els pollets neixin al territori. "Això ha provocat que tot s'endarrerís uns mesos més però ara tenim la seguretat de tenir unes cries en condicions sanitàries correctes", diu el coordinador territorial.

Ara, els ramaders se centren en crear una roda productiva blindada que eviti riscos i nous sacrificis d'animals, com els que el Govern català va haver d'ordenar a finals del mes de febrer d'aquest any. El coordinador territorial del sindicat agrari ressalta que "tots els ramaders tenen més tranquil·litat en l'origen i que no es produeixi un altre positiu en grip aviària".

Crear una cadena de producció segura ha alentit el procés però no ha estat l'únic entrebanc per reobrir les explotacions, també ha pesat el factor econòmic. "A banda de la qüestió sanitària, hi ha hagut un repunt en els costos de la cria d'ànecs", ressalta Frigola.

Per tot plegat, els tempos previstos inicialment s'han allargat més del que volien. "En un inici, pensàvem que podríem anar més ràpid després del buit sanitari, la desinfecció i passar a comprovar que els ànecs no estaven afectats ", admet Frigola. Al final, però, les granges hauran trigat més de set mesos a reobrir.

Un cas particular

De les nou granges afectades n'hi ha una que es troba en una situació diferent de la resta. Es tracta d'Ànecs de la Barroca, ubicada a Sant Aniol de Finestres. Quan es va detectar el brot, aquesta explotació estava tancada per vacances i aprofitava per fer el buit sanitari d'animals. Això vol dir que, no tenia cap ànec. Tot i això, va quedar inclosa en l'àmbit d'afectació dictat pel Departament d'Agricultura seguint el "principi de màxima precaució".

"No ha rebut cap mena d'indemnització perquè no hi havia animals", recorda Frigola. Com que el Govern ha pagat indemnitzacions per ànec sacrificat, aquesta empresa no ha rebut ni un sol euro de compensació fins ara però tampoc ha tingut cap possibilitat d'ingressos perquè l'activitat estava aturada.

Per aquesta raó, UP demana una revisió de les condicions aplicades ja que a banda dels animals hi ha altres despeses com llum, aigua o fins i tot la Seguretat Social que s'han anat pagant durant aquests mesos. "Nosaltres quan vam fer les valoracions en el seu moment ja vam calcular que serien més altes que els 350.000 euros que preveia pagar la Generalitat", admet Frigola. Per aquesta raó, la petició que fan és poder cobrar indemnitzacions, també, per "període improductiu". La resta de granges que sí que tenien animals ja van cobrar a principis de juliol.

La crisi amb epicentre a França

La crisi de la grip aviària, que va portar a sacrificar més de 25.000 ànecs i a aturar una producció que encara no està restablerta del tot, va esclatar el passat mes de febrer. Aleshores es va trobar un focus d'influença aviària del tipus H5N8 a una explotació de Sant Gregori amb una alta patogenicitat, fet que provocava una transmissió molt agressiva entre les aus. Com que les granges funcionen amb una roda productiva, els ànecs que havien estat a l'explotació afectada van ser distribuïts a la resta perquè en fessin l'engreix. Per aquesta raó, la producció va quedar del tot aturada durant mig any.