Un repàs a la història del cinema amb ulls de nen, al CaixaForum Girona

'Cinema i emocions' repassa la relació entre el setè art i la infància

Tim Burton assegurava que "qui té una ambició artística mira de connectar amb la manera com veia les coses de petit". Precisament, aquesta frase del director estatunidenc és la primera que es pot llegir a l'exposició 'Cinema i emocions. Un viatge a la infància'. La mostra es pot veure des d'aquest dijous i fins al 14 de gener de l'any que ve al CaixaForum del carrer Ciutadans de Girona. L'estrena estatal obre una ruta per a set centres culturals més de l'Obra Social de 'la Caixa', que s'acabarà al 2020.

'Cinema i emocions' arriba a Girona procedent directament de la Cinémathèque francesa. "A Girona tot està exposat igual que a París i només canvia que les pantalles on es fan les projeccions són més petites", assegura la comissària de la mostra, Gabrielle Sébire. Sébire, que també és la directora del servei educatiu de la filmoteca francesa, ha estat l'encarregada de dissenyar la proposta cultural i de fer-ne tots els preparatius.

Sébire ha detallat que des de la Cinémathèque hi havia dubtes sobre dedicar una mostra al paper de la infància al cinema. "El fet que la proposta interessés als companys espanyols ens va ajudar a poder-la tirar endavant", admet. Tot i els dubtes, un cop estrenada va rebre l'aplaudiment de la premsa. Per exemple, el rotatiu 'Le Parisien' la va batejar com "l'exposició familiar i intel·ligent imperdible" en el moment que es va poder visitar a la capital francesa.

Set emocions

En total, el viatge a la història del cinema es fa a través de set emocions: alegria, ràbia, riure, llàgrimes, por, valentia i il·lusió. Set emocions que sorgeixen de més de 300 pel·lícules que Sébire s'ha encarregat de visionar i disseccionar. Entre els noms, hi ha clàssics com 'La bella i la bèstia' ("l'única de totes on els nens no són protagonistes", recorda la comissària), 'Jurassic Park', 'El meu veí Totoro' o el clàssic 'Els 400 cops' de François Truffaut. També hi ha produccions catalanes com 'Pa Negre' i d'espanyoles com 'La lengua de las mariposas'.

"He hagut de veure unes 300 pel·lícules de tot el món durant dos anys i les he dividides per emocions, perquè en el transcurs d'una pel·lícula un nen era alegre i després podia ser valent, per exemple", repassa Sébire. Els fragments es mostren en projeccions en forma de bucle en cadascuna de les sales dedicades a les emocions seleccionades.

A banda de projeccions, la proposta es completa amb "tresors" de la Cinémathèque. La joia de la corona són elements de l'arxiu del film animat francès 'Persèpolis', que es va estrenar ara fa deu anys. Hi ha també dibuixos, guions il·lustrats, fotografies fixes i de rodatge, cartells, maquetes, vestuari i objectes. Una part de la mostra procedeix també del fons personal d'alguns cineastes i col·leccionistes.

Un llibre il·lustrat en moviment

L'element menys present a l'exposició és el text. Una decisió premeditada per Sébire que vol que els nens circulin i es deixin portar per la particularitat que té aquesta proposta cultural. La comissària recorda que "en la majoria dels casos, els nens arriben als museus amb tot per descobrir, però aquí tenen algun referent com Baloo del 'Llibre de la Selva'".

"Volia que l'exposició fos com un llibre il·lustrat en moviment, amb imatges agrupades segons la temàtica", diu Sébire. Per això es vol que els nens arribin a la conclusió per si sols de què els transmeten els fragments que estan visionant. Al final, la idea és que es barregin pel·lícules de sobres conegudes pels nens, sobretot les que porten el segell Disney, amb descobertes d'altres èpoques o països.

Un 'regal' per a Girona

L'elecció de Girona per estrenar l'exposició no és gratuïta. "És un regal a Girona com a reconeixement a la seva passió pel setè art: és una ciutat on hi ha un Museu del Cinema que és una referència europea", ha assegurat en la presentació la directora general adjunta de l'Obra Social de la Caixa, Elisa Durán.

Durán assegura que al llarg de l'exposició hi ha "cares, expressions corporals i paraules que formen un ventall d'exemples perquè els nens que ens visitin vegin com es representen aquestes emocions a la pantalla i a la vida real". Tot i que els ulls de nen siguin el principal objectiu, tant Durán com Sébire asseguren que la proposta és "familiar" i "universal".

'Cinema i emocions. Un viatge a la infància' es podrà veure al CaixaForum Girona fins al proper 14 de gener. L'entrada a la mostra és gratuïta. A banda, està previst que durant diferents dissabtes es facin visites comentades amb un preu de 3 euros. Una altra activitat paral·lela és un cicle de conferències tots els dimecres de novembre sobre les emocions coordinada pel filòsof Josep Maria Esquirol per on hi passaran Montserrat Dolz, Marc Recha i Josep Artigas.