El Milestone transformarà tres façanes més en art urbà de gran format

El festival gironí aposta per artistes de projecció internacional

El Milestone Project de Girona arriba a la sisena edició amb un plantejament renovat que comporta una reducció de propostes respecte l'edició passada però amb artistes convidats que treballen arreu del món i de reconeguda trajectòria.
 
Es tracta d'Okuda San Miguel, conegut pels seus treballs geomètrics i coloristes, que pintarà un mural de 350 metres quadrats al carrer Caterina Albert; l'argentí Elian Cheli, que omplirà una façana de la plaça d'Espanya amb el seu art minimalista i abstracte i el col·lectiu Reskate Arts & Crafts, resident a Barcelona, amb un mural al carrer Sant Pau que canviarà de dia i de nit amb pintura fotoluminiscent.
 
El festival d'art contemporani, que es farà del 5 al 16 de setembre, també organitzarà una conferència amb el dissenyador i il·lustrador Xavier Mariscal i l'escriptora i artista gironina mulitdisciplinar Alícia Kopf. Un dels responsables del festival ha explicat que no només es tracta de "netejar la cara" d'algunes façanes amb art efímer sinó que també serveix per crear una nova iconografia a la ciutat, apreciada fins i tot pels mateixos veïns. Des de la primera edició, s'han fet 28 obres a la ciutat que encara es conserven.
 
La proposta més espectacular per la seva dimensió serà la d'Okuda San Miguel, un artista nascut a Santander que es va fer famós, entre altres treballs, per la seva intervenció el 2015 en una església asturiana abandonada que s'ha convertit en una icona de l'art contemporani. El que farà a Girona serà un moral de 350 metres quadrats –tota la superfície d'una façana del carrer Caterina Albert- la temàtica de la qual no ha transcendit. "Serà l'obra més gran que s'hagi fet mai al festival; la paret de color gris passarà a agafar volada amb tot de colors", ha avançat Xavier Masó, un dels responsables del festival juntament amb Ignació Moltó. Per això, necessitarà 330 pots d'esprai.

L'edició d'enguany comptarà també amb l'argentí Elian Chali, un dels artistes més reconeguts d'art urbà a Amèrica Llatina, que intervindrà en un mur de 150 metres quadrats de plaça Espanya, a la sortida de l'estació del TAV. Ho farà seguint el seu estil, marcat pels colors lluminosos i un art minimalista i abstracte.

El tercer convidat d'enguany és el col·lectiu Reskate Arts & Crafts, format per María López i Javier de Riba i instal·lats a Barcelona. El seu últim treball, ha estat un mural en un edifici públic del barri de Gràcia d'aquesta ciutat amb motiu del 200 aniversari de la festa major. A Girona portaran una de les últimes tendències en art urbà, com és l'ús de pintures fotoluminiscents que permet concentrar dos treballs diferents en un mateix espai de manera que canvia segons si és de dia o de nit. Actuaran a una paret del carrer Sant Pau, al barri de Sant Pere, i s'inspiraran en la llegenda de Sant Narcís, patró de la ciutat, i les mosques.

Aquest no serà l'únic treball al Milestone. En aquesta edició, els de Reskate també faran una intervenció a sota del pont de França a la riba del Ter, una zona que ja s'ha pintat en anteriors edicions. La proposta d'enguany consistirà en un joc visual que requerirà l'ús del mòbil per part dels visitants que el vulguin veure de nit. , Caldrà activar la llanterna del mòbil per "carregar" de nou els colors del moral.

Masó ha subratllat que aquests artistes convidats són com els grups de rock and roll, que s'estan 6 mesos de gira per tot el món perquè van encadenant projectes. El fet de tenir-los tots tres junts a la ciutat, ha afegit, ha estat una tasca complexa alhora que celebren que hagi estat possible per l'alta qualitat dels seus treballs.

El programa també inclou una jornada de pensament. Serà el 9 de setembre i estarà dedicada a la "desconnexió de l'art" i comptarà amb amb el dissenyador i il·lustrador Xavier Mariscal i l'escriptora i artista gironina mulitdisciplinar Alícia Kopf com a ponents així com el filòsof i gestor cultural Ignacio Castro Rey.

Un art "efímer" que pot durar 15 anys

El festival d'art urbà contemporani Milestone Project porta cinc anys mostrant el "work in progress" d'artistes internacionals de l'art urbà amb l'objectiu de connectar la cultura i la societat a partir de la transformació de l'espai públic. Aquesta forma d'art es considera efímer però en el cas de les obres del Milestone s'ha demostrat que de moment perdura en el temps. Dels 18 treballs que s'han fet en les cinc edicions, 16 de moment perduren i només 2 tenen un futur dubtós. Masó ha explicat que tècnicament poden arribar a perdurar entre 10 i 15 anys i ha destacat que els veïns on s'han fet les actuacions han apreciat aquesta expressió d'art contemporani, fins al punt que alguns d'ells els han manifestat que els interessa conservar-ho. "Els veïns poden fer el que vulguin amb aquests murals perquè és de la seva propietat i no depèn del festival", ha afegit.

Des que el festival es ve fent a la ciutat, s'ha aconseguit "rentar la cara" d'algunes façanes, tal com ha destacat el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, però també ha permès "despertar la ciutat amb un art contemporani que és arriscat i alhora un exemple del que passa a la societat".

El festival comença aquest dimarts, amb l'inici dels treballs per part de Reskate Arts & Crafts i s'allargarà fins al 16 de setembre. La Diputació de Girona i el Departament de Territori i Sostenibilitat donen suport al certamen. L'any passat hi van haver 8 artistes convidats.