Què és el més destacat del Temporada Alta 2017?

El director promet "una pluja d'estrelles" en l'edició "que més els ha costat fer"

El Festival Temporada Alta ha ensenyat totes les cartes per l'edició d'aquest any en la presentació d'aquest divendres al matí. Seran més de mig miler d'artistes nacionals i internacionals que passaran pels 22 escenaris de vuit municipis de les comarques de Girona a partir de l'11 d'octubre.

Entre aquests, destaca 'Ethica' de l'italià Romero Castellucci i 'Golem' de la companyia anglesa 1927. Són alguns dels 25 noms internacionals del certamen que obrirà la versió de 'Nit de Reis' de Declan Donnellan. El Temporada Alta 2017 inclou 97 espectacles i les entrades es posen a la venda pel públic general el divendres de la setmana que ve amb un preu més baix per la baixada de l'IVA.

El director del festival, Salvador Sunyer, promet "una pluja d'estrelles" amb tots els grans noms de l'escena catalana i internacional. Tot i això, Sunyer explica que aquesta edició ha estat "la que més els ha costat fer" en referència a les incerteses de les administracions.

Programació

El firmament del Temporada Alta tornarà a brillar des de l'11 d'octubre fins al 10 de desembre. Girona i Salt concentraran el gruix dels 97 espectacles que es representaran i que faran possible més de mig miler d'artistes catalans i internacionals. El director del festival ha promès "una pluja d'estrelles" ja que pels escenaris gironins hi passaran tots els grans noms catalans i molts dels internacionals.

A banda de l'espectacle inaugural ja anunciat de 'Nit de Reis' de Declan Donnellan, la programació internacional inclou 25 espectacles de 16 països diferents. També hi ha 'Golem' dels britànics 1927, 'Ethica' de Romeo Castellucci, o 'Pamiselis (Diari d'un boig)' d'Oskaras Korsunovas i Nikolai Gogol.

Sunyer defensa el festival com "la porta d'entrada" de produccions teatrals europees a Catalunya. A algunes de les propostes feia temps que els hi anaven al darrere però no havien aconseguit venir. És el cas d'un dels millors coreògrafs del món: Alain Platel. Fa molts anys, el creador va fer un espectacle que es deia 'Out of context' en record de la ballarina Pina Bausch. Un cop l'any, Platel el recupera i des del Temporada Alta li havien demanat en vàries ocasions que escollís Girona per a fer-ho. L'any passat va venir a actuar amb un altre espectacle a Girona i va acceptar portar-lo aquí "content de la ciutat i el festival", segons Salvador Sunyer.

No és la única proposta que es podrà veure i que va lligada amb l'edició de l'any passat. Alícia Gorina presenta 'Blasted' amb Pere Arquillué. "L'any passat, un cop el vam tenir preparat per fer la representació a una habitació d'hotel, Gorina ens va dir que si esperàvem un any podríem fer la representació amb el Teatre Nacional i vam dir-li que ho posposéssim", recorda Sunyer que alerta també que "és un espectacle duríssim".

Aquest any també seguirà la sèrie de Lluís Homar adaptant obres de teatre popular "amb versions que no són a l'ús". Enguany li tocarà al clàssic 'Cyrano' dirigida per Pau Miró que es podrà del 8 al 10 de desembre al Teatre Municipal de Girona.

De tots els 97 espectacles, 29 tenen part o la totalitat de participants de les comarques de Girona. Sunyer ha reivindicat que "el festival ha de ser un taller" de creació i per això es combinen les estrelles consolidades amb noms que comencen i apostes del mateix Temporada Alta.

Les coproduccions també són protagonistes ja que suposen un total de 26 espectacles. D'aquests, n'hi ha tres d'internacionals: 'Vània' dirigida per Àlex Rigola i que es fa amb Teatros del Canal de Madrid, 'The Mountain, the Truth and the Paradise' de Mal Pelo en col·laboració amb el Théâtre de la Ville de Paris i l'Archipel de Perpinyà i, finalment, 'No se registran conversaciones de interès' de Roger Bernat amb el Grec i el MUCEM de Marsella.

A banda del teatre, hi ha altres disciplines que tenen espai al Temporada Alta. En música passaran pels escenaris gironins Jorge Drexler (que ha triat el festival per començar gira internacional), Omou Sangaré o Diego el Cigala. I en cinema es presentaran noves propostes com un documental sobre els 25 anys del Temporada Alta i en el marc del 'Cinema de Temporada' destaquen 'La vida lliure' de Marc Recha o 'Estiu 1993' amb Carla Simón que farà també una classe magistral sobre el procés de rodatge.

Preparació dura

Salvador Sunyer ha qualificat aquest Temporada Alta com l'edició "més difícil de fer". Sunyer es queixa de que les relacions amb les administracions alenteixen processos i afegeixen incertesa a l'hora de programar. El director del festival ha revelat que encara s'han de firmar els convenis per a fer possible els d'aquest any i demana més marge per tal de poder treballar.

Sunyer reclama "una reflexió a cinc o sis anys vista" del que vol ser el Temporada Alta i la cultura a Girona i a tot el país. Ha recordat, com ja havia fet en una entrevista publicada avui en aquest diari, que fa temps que a la conurbació gironina fa temps que no té un nou equipament teatral. Tirant de memòria, el director del certamen ha explicat que la petició per un nou teatre ja l'havien feta en la presentació del festival el 2005 i, dotze anys més tard, l'ha tornat a posar a sobre de la taula.

Entrades més barates

Les entrades per a tots els espectacles es posen a la venda amb una novetat: s'han abaixat de preu. Un fet que és possible gràcies a la reducció de l'IVA en espectacles en directe. Tot i això, la reducció no s'ha aplicat linealment. "Hem abaixat una mica menys de l'IVA els preus cars i una mica més els més barats", explica Sunyer. L'objectiu de la mesura és no deixar a ningú sense accés a la cultura per una qüestió econòmica.

El Temporada Alta vol seguir reivindicant la potencialitat d'aparador però també per fer accessible la cultura per a tothom. Per això, persones en risc d'exclusió social podran seguir adquirint per tres euros "les millors cadires" dels espectacles. Una altra via per assolir això passa per "exercir la capitalitat gironina d'una manera diferent a la del jacobinisme europeu", segons Sunyer. Això es tradueix amb portar el festival a altres parts de Girona i aconseguir repartir millor part del coneixement cultural que es genera. En la roda de premsa del festival, Sunyer ha explicat que "el Temporada Alta ha de créixer cap a dalt i cap a baix".

També hi ha un canvi en l'inici dels espectacles que s'avança mitja hora i seran a dos quarts de nou. "Ho havíem notat l'any passat que la gent ens demanava avançar l'inici", recorda Sunyer.

El Temporada Alta té un pressupost de 2.939.357 euros, menys que l'any passat perquè no hi ha ajuda estatal. Aquesta decisió, que l'alcaldessa de Girona Marta Madrenas ha deixat clar que no és una decisió "política" ja que té a veure amb la titularitat del festival i qui pot demanar l'ajuda. El tràmit fins ara el feia l'ajuntament però el Ministeri demana que sigui també el titular del festival el consistori però en aquest cas és l'empresa privada que l'organitza.