Vuit de cada deu estudiants de la carrera de Fisioteràpia a Girona són francesos

Des del col·legi expliquen que l'accés al grau és molt més fàcil a Catalunya

Els estudiants francesos ocupen la majoria de places de la carrera de Fisioteràpia a Girona. Això es deu a les dificultats que suposa entrar a aquests estudis en universitats gales, on s'ha de superar un primer any de selecció. La Coordinadora del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya a Girona, Carme Casellas, explica que els que no passen aquest curs, venen a Catalunya a treure's el títol. Casellas però, denuncia que la professió està "molt més reconeguda" a França que no pas a casa nostra.

De fet, la coordinadora assegura que per a molts estudiants catalans, la primera opció un cop acabada la carrera és "mirar ofertes de feina més enllà de la frontera". Però anar a treballar a França s'està fent cada cop més difícil, en bona part per la gran quantitat d'estudiants d'aquest país que es treuen el títol aquí. "Després només l'han de convalidar i moltes ofertes se les queden ells", destaca Casellas.

La diferència entre Catalunya i França és important. Mentre que aquí són pocs els centres públics on poder-se visitar per un fisioterapeuta, a França l'oferta per a un pacient és molt més àmplia. "A Catalunya si necessites veure un professional has de pagar, i si no, has d'esperar-te", lamenta Casellas

Això provoca que hi hagi una gran quantitat de fisioterapeutes que treballen en consultes privades, i per tant, una gran competència en un sector que Casellas considera que té poc reconeixement per part de l'Estat. "Cal treure els tòpics dels fisioterapeutes com aquelles persones que fan massatges, la formació és molt àmplia", ressalta.

Massa estudiants

Un dels punts que, segons el gremi, s'hauria de corregir és l'accés als estudis de Fisioteràpia. Ara mateix surten de les universitats catalanes prop de 1.300 professionals cada any, un volum de treballadors que el mercat no pot absorbir i que fa augmentar la competència entre l'activitat privada.

Una conseqüència més d'aquest alt nombre d'estudiants de França és l'augment del lloguer dels pisos de Salt, propers a la zona de la universitat. Una estudiant catalana explica que els preus han pujat perquè els universitaris gals tenen un poder adquisitiu més alt, i això els propietaris ho saben.

A 4,80 euros l'hora

Casellas ha demanat que es reconegui la professió i es treballi per "dignificar-la". En aquest sentit, ha denunciat que en algunes consultes privades i mútues hi ha professionals de fisioteràpia treballant per 4,80 euros l'hora, quan el preu mínim fixat pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya és de 18 euros l'hora. "Això desvalora la nostra professió", conclou Casellas.

Per això ha demanat la intervenció de les institucions per tal que d'assimilar-se a França pel que fa al mercat laboral. "Cal que es vegi la fisioteràpia com un servei més dins el sistema de salut, i s'ampliï l'oferta pública", ha reblat Casellas.