La vaga d'ambulàncies passarà a ser de 24 hores a partir de setembre

El portaveu del comitè de vaga ho atribueix a la "immobilitat" del SEM

La vaga d'ambulàncies de les comarques de Girona i l'Alt Maresme s'endurirà a partir del setembre. Els sindicats presents al comitè de vaga (STSC, CCOO i Sindi.cat) han anunciat que radicalitzaran la mobilització laboral a partir del setembre. Avui han fet aturades parcials del servei en dos torns de quatre hores però ja han anunciat la voluntat de fer una vaga de 24 hores seguides a principis del mes que ve.

El portaveu del comitè, Juan Ramon Rodríguez, ha explicat que la decisió es deu a "la immobilitat" no tant de l'empresa sinó del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), el CatSalut i el mateix Departament de Treball. En la jornada de mediació d'ahir els sindicats asseguren que "es van aixecar de la taula" i que "no hi ha acord en cap punt dels que demanen", segons apunta el portaveu del comitè.

Aquest matí ha començat la jornada de vaga amb una primera aturada parcial entre les 6 i les 10. Rodríguez ha assegurat que "no s'estan complint els serveis mínims del 85%", ja que hi ha hospitals on s'estan fent serveis de consultes externes. La vaga parcial que s'està fent avui està previst que es faci també el divendres 1 de setembre. El comitè de vaga encara no se sap el dia exacte de l'aturada de 24 hores però preveuen que sigui la primera setmana de setembre.

Sense acord

En la jornada de mediació d'ahir, els tres sindicats que donen suport a la mobilització es van aixecar de la taula de negociacions. Rodríguez assegura que "dels dotze punts que presentem no hem arribat a un acord amb cap". Aquesta situació és el que els ha portat al que admeten que és una "radicalització" del conflicte. La idea que tenen és de fer una aturada de 24 hores la primera setmana de setembre. Aquesta possibilitat l'havien anunciat però ara ja han començat els tràmits administratius per tal de fer-la efectiva.

Pel què fa a les incidències, el SEM ha localitzat un vehicle amb punxes i claus a les rodes a Lloret de Mar (Selva) però ho ha detectat abans de la sortida. En concret, segons han explicat, es tracta d'una unitat d'atenció ràpida i avançada (un vehicle més petit que una ambulància però que atén a malalts greus). Al SEM també els consta que hi ha hagut pintades a tres vehicles. En total, s'han hagut d'anul·lar 64 visites a consultes externes o de rehabilitació en el primer tram de la vaga d'avui, de sis a deu del matí.

Incompliments de serveis mínims

Avui s'ha fet la segona jornada de mobilitzacions després que se suspengués la setmana passada amb motiu dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El proper divendres, si no hi avenços, es mantindran les aturades parcials

Els sindicats convocants denuncien que avui s'han incomplert els serveis mínims pactats amb la vaga, que són del 85%. A banda de criticar aquest percentatge de serveis "elevat" pels sindicats, asseguren que hi ha hospitals, com el de Campdevànol (Ripollès) on no s'estarien respectant ja que s'ha fet el transport de persones que havien d'anar a consultes externes. "Avui de les ambulàncies de transport sanitari només n'hi ha tres que no estan en serveis mínims, no és el que l'administració havia anunciat", es lamenta Rodríguez. El comitè de vaga denuncia que l'empresa també està "denegant l'adhesió de vaga als treballadors". Un fet que el portaveu qualifica de "greu" i no descarta denunciar-ho davant els organismes competents.

A l'entorn de l'Hospital Josep Trueta de Girona han aparegut diferents pintades entre les quals n'hi ha que qualifiquen TSC de "màfia". El comitè de vaga se'n desmarca.