Un jutjat de Castelló va anul·lar l'expulsió de l'imam de Ripoll pel seu ''esforç a integrar-se''

Estava condemnat a 4 anys de presó per tràfic de drogues

El jutge de Castelló va considerar que l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, resident de llarga durada, havia demostrat "l'evident arrelament laboral i esforços per integrar-se" a través de l'acreditació d'un contracte de treball vigent i el termini cotitzat a la Seguretat Social, de 6 anys, 6 mesos i 16 dies després d'haver complert una condemna de quatre anys de presó per tràfic de drogues uns anys abans dictada per un jutjat de Ceuta. La sentència argumenta, a més, l'antiguitat en la comissió del delicte, que va tenir lloc el gener del 2010, i la circumstància que es tractés d'un sol fet delictiu.

El magistrat va rebutjar anul·lar l'expedient d'expulsió per caducitat o irregularitats en la notificació, com pretenia Es Satty, però va entendre que l'expulsió automàtica per haver complert una pena superior a un any de presó, com sol·licitava l'advocacia de l'Estat, vulnerava el principi de proporcionalitat segons la nova jurisprudència.

En concret, el jutge va aplicar la nova doctrina jurisprudencial estatal i europea, segons la qual l'expulsió d'un estranger resident de llarga durada condemnat per un delicte castigat amb una pena superar a un any de presó no és automàtica. Cal valorar les circumstàncies concretes de cada cas i que hi hagi una "amenaça real i suficientment greu per a l'ordre públic o la seguretat pública". El jutge se sustenta en una "nodrida jurisprudència europea", segons s'ha informat des del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), amb cites a resolucions del Tribunal Suprem, del Tribunal Constitucional i dels Tribunals Superiors de Justícia de Castella i Lleó, del País Basc, de Cantàbria o de l'Audiència Provincial de Biscaia, entre d'altres.

A la resolució, el magistrat explica que "si bé és greu la conducta imputada, no es pot ignorar que estem davant d'un sol fet delictiu llunyà en el temps –fa més de cinc anys que va cometre el delicte-, mentre que amb la documental acompanyada s'acredita que té un arrelament laboral evident a Espanya, que demostra els seus esforços d'integració a la societat espanyola, per la qual cosa entén aquest jutjador que un únic fet delictiu juntament amb la resta de circumstàncies exposades vulnera el principi de proporcionalitat".

Abdelbaki es Satty va ser condemnat per sentència ferma el febrer del 2012 pel Jutjat del Penal número dos de Ceuta a quatre anys de presó per un delicte de tràfic de drogues que va cometre l'1 de gener del 2010, segons informa el TSJCV. La mateixa font indica que no tenia cap altra condemna. A l'expedient judicial, afegeix, no consta cap informació relativa als seus vincles amb el terrorisme islamista.