Ripoll cerca recuperar la convivència en una tasca que es preveu ''llarga i difícil''

Des del consistori donen per fet que pujarà l'extrema dreta en les properes eleccions

Recuperar la normalitat a Ripoll. Aquesta és la voluntat de l'ajuntament de la població després dels tràgics atemptats de Barcelona i Cambrils duts a terme per veïns del municipi. Una tasca que tal i com reconeix la tècnica de convivència del consistori, Núria Perpinyà, "voldrà temps i esforç". "Ha estat un cop molt dur per tota la població i ens obliga a treballar per tornar a cosir la societat", ha reblat.

Perpinyà ha reconegut que esperen que augmentin els actes d'extrema dreta, però demana "no treure les coses de mare", perquè la comunitat islàmica "ha de continuar vivint a Ripoll amb normalitat". La tècnica demana que "no es posi tothom al mateix sac", i que els terroristes no representen els musulmans que viuen a la ciutat. Perpinyà ha posat en valor el "rebuig clar" que la comunitat islàmica de Ripoll ha mostrat contra el terrorisme.

Des de l'ajuntament creuen que s'haurà de fer pedagogia entre els ciutadans i especialment entre els més joves que no entenen com unes persones arrelades al territori han pogut fer uns actes com els de la setmana passada a Barcelona i Cambrils. "No tenim la fórmula màgica per aconseguir-ho, però caldrà desenvolupar programes perquè torni la confiança entre els ciutadans de Ripoll", argumenta.

Tot i el cop que ha rebut el poble, Perpinyà està "convençuda" que no hi hauran actes violents malgrat el què ha passat. "No veig el poble ripollès fent actes violents, perquè som una societat que mai ho ha estat", ha remarcat.

Decepció i no pas ràbia

Per la tècnica, el sentiment dels ripollesos no és tant de ràbia pel què ha passat sinó de decepció. "Aquests nois han crescut aquí, són catalans i pocs dies abans dels atemptats feien vida amb amics seus de la localitat. Per això és encara més colpidor i decebedor", lamenta.

Perpinyà explica que aquest sentiment encara és més dur entre els joves, que compartien amb ells aula i activitats. A més, Perpinyà recorda que la majoria treballaven i, aparentment, no tenien problemes ni econòmics ni socials.

Estrènyer relacions amb la comunitat

Una de les possibles mesures que es contemplen és apropar-se més a la comunitat islàmica, a través del contacte amb les dues mesquites de la ciutat. En aquest sentit explica que aquests centres es coordinen de manera autònoma i mai s'havien plantejat entrar-hi.

Amb tot, la tècnica no descarta que el Govern pugui intervenir en aquest sentit i mirar de relacionar-se més amb les mesquites.