Estudi pioner a Girona sobre la incidència i supervivència del tumor cerebral no maligne

Es tracta del primer que es fa a l'estat espanyol

Avaluar la incidència i supervivència en els tumors cerebrals no malignes. Aquest és l'objectiu que es van marcar un grup d'investigadors de l'ICO de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), que ha culminat amb la publicació d'un estudi pioner a la revista 'Cancer Epydemiology'. Per elaborar-lo, els investigadors van revisar tots els casos incidents de tumors cerebrals primaris del Registre del Càncer de Girona entre els anys 1994 i 2013. Les principals dades extretes mostren que la taxa crua d'incidència va ser de 16,85% dels casos per 100.000 habitants/any i que la proporció va ser d'un 50,2% de malignes i un 49,8% de no malignes. Aquests últims són més freqüents en dones i, entre ells, els més habituals són meningiomes amb un 28,1% i glioblastoma amb un 21.7%. Una altra dada destacable és la supervivència relativa a 5 anys, menor en homes (42,6%) que en dones (58,3%).

Els tumors del sistema nerviós central es divideixen en tres grans grups: els benignes, els de comportament incert i els malignes. Tenen una elevada mortalitat i s'ha detectat que alguns dels que es detecten de baix grau, amb el pas del temps, es poden convertir en dolents. Fins ara, només s'estudiava la incidència dels malignes però aquesta tendència ha convertit en una prioritat l'estudi del comportament dels benignes.

Una assignatura pendent

El Registre Central de Tumors Cerebrals dels Estats Unitats (CBTRUS)va convertir en registres d'aquest tipus de tumors en obligatori a tot el país l'any 2004. Segons les dades recopilades per aquest centre, entre els anys 2009 i 2013 els tumors no malignes representaven el 68% de tots els tumors primaris als Estats Units. D'altra banda, les directrius de la Xarxa Europea de Registres del Càncer (ENRC) recomana també el registre de tots els tumors del sistema nerviós central independentment del seu comportament. Malgrat això, només els Registres del Càncer del Regne Unit, els països escandinaus, França i Àustria segueixen aquesta directriu.