La CUP critica que el pla d'accions per a la convivència de Girona no abordi els pisos turístics

La formació celebra que el Govern hagi "reconegut que el turisme té efectes negatius"

La CUP-Crida per Girona considera "insuficient" el pla d'accions per fomentar la convivència entre turistes i residents a la ciutat anunciat per l'alcaldessa, Marta Madrenas, i lamenta que no s'abordi la "pressió immobiliària" que generen els habitatges d'ús turístic. La formació assegura que es tracta, precisament, d'una de les principals preocupacions dels veïns, que fa uns mesos van crear una plataforma. La portaveu del grup, Laia Pèlach, ha celebrat que el Govern municipal hagi "admès" que l'augment del turisme també té conseqüències negatives que "cal gestionar" però assegura que no afronta la veritable "la punta de l'iceberg". En aquest sentit, els cupaires s'afegeixen a les demandes dels veïns per reclamar una moratòria de llicències d'aquest tipus d'habitatges fins que no s'hagi aprovat el Pla Estratègic de Turisme i que s'hi inclogui un cens que comptabilitzi els que operen sense permís.
 
Madrenas va anunciar ahir un seguit de mesures entre les quals hi ha prohibir que els guies turístics vagin amb altaveus quan fan rutes pel Barri Vell, intensificar la neteja en temporada alta o editar una guia de bones pràctiques, entre d'altres. Les accions formen part d'un paquet d'actuacions que busquen millorar la convivència entre turistes i veïns. L'anunci, però, no ha agradat a la CUP, que considera insuficients els projectes previstos. La formació celebra que "després de negar en repetides ocasions les molèsties generades pel turisme", Madrenas hagi "admès" que l'augment de visitants també té "conseqüències negatives que cal gestionar".

Malgrat això, lamenten que no s'abordin altres temes com els habitatges d'ús turístic o la "precarietat laboral". "Ens preocupa que sigui simplement una operació de maquillatge per frenar la pressió mediàtica davant la inacció del govern", insisteix Pèlach. En aquest sentit, critiquen que s'hagin presentat les mesures sense "cap debat previ" ni amb l'oposició i amb els veïns. A més, recorden que fa unes mesos es va crear una plataforma veïnal precisament per abordar aquesta situació.

Per això, la formació se suma a les demandes dels veïns per establir una moratòria de llicències de pisos turístics fins que no s'hagi aprovat el Pla Estratègic de Turisme i reclamen incloure un cens d'aquest tipus d'habitatges que contempli també els que operen sense permís. Amb tot, demanen a Madrenas que es reuneixi amb la plataforma i l'oposició abans d'aprovar el paquet d'accions i que "obri un debat públic sobre el model de ciutat". L'alcaldessa, però, va assegurar aquest dilluns que al voltant dels pisos turístics s'ha creat un debat "molt artificial" perquè no han rebut queixes per conflictes derivats del seu ús.

D'altra banda, els cupaires asseguren també que mesures com el reforç de la neteja al centre de la ciutat en temporada alta poden ser "discriminatòries" per a la resta de barris.