Arrenca el concurs de focs de Blanes en l'edició més respectuosa amb l'entorn marí

Unes 200.000 persones han vist l'actuació dels madrilenys Vulcano

El concurs internacional de focs d'artifici de la Costa Brava que cada any es fa a Blanes ha arrencat aquesta nit amb força. La companyia pirotècnica Vulcano de Madrid ha ofert un espectacle de gran intensitat amb molt de ritme i sincronització de les figures.

Abans de començar l'espectacle, s'han llençat tres avisos de color blanc i vermell en homenatge al Girona FC que recentment ha pujat a primera divisió. Protecció Civil ha xifrat en unes 200.00 les persones concentrades a la franja litoral per presenciar el tret de sortida del certamen, que s'allargarà fins al pròxim dimecres.

Aquesta és l'edició més respectuosa amb el medi ambient, ja que per primer cop s'ha exigit a les empreses participants que utilitzin materials biodegradables per fer la part de focs aquàtics i respectar així l'entorn natural de la Roca de Sa Palomera des d'on es llencen els focs. Vulcano ja va guanyar el concurs de Blanes el 2009.

Un dels membres del jurat, Quique Pérez, explicava uns minuts abans que s'esperava que fos una bona exhibició i la definia com a una de les "grans" a nivell estatal. Aquesta vegada han utilitzat un dispar digital amb 1.500 monotirs que són claus per a la sincronització dels focs. Vulcano va guanyar l'espectacle a Pamplona de l'any passat. L'any 2009 també es va endur el premi del concurs de focs de Blanes.

El concurs continuarà demà amb l'exhibició de la companyia Pirotècnica Tomàs (Castelló). El dilluns serà el torn de Germans Ferrández de Múrcia, que van guanyar en l'edició de l'any passat. Els francesos Régie Fête Pyrotechnie participaran el dimarts i els asturians Pirotècnia Pablo clouran el dimecres el programa d'enguany.

Màxima seguretat i sense incidències importants

El concurs de focs, que enguany arriba a la 47a edició, és el plat fort de la festa major d'aquesta població de la Selva. Aquest esdeveniment popular atrau cada dia de concurs entre 150.000 i 200.000 persones per veure els espectacles pirotècnics, essent el dissabte i el diumenge els dies més concorreguts. Això representa un repte a nivell de mobilitat però també de seguretat, atès que actualment s'està en alerta antiterritorista quatre. Pel que fa a aquest últim aspecte, el dispositiu ha mantingut les mesures preses l'any passat, celebrat just una setmana després de l'atemptat de Niça.

Segons ha explicat el responsable de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, s'han tallat alguns carrers del centre i estaven bloquejats per murs de formigó i vehicles policials al mig. Unes 300 persones de diferents cossos de seguretat i sanitaris treballen de forma coordinada cada jornada. La d'avui ha transcorregut sense incidències destacades, amb alguns ferits lleus per caigudes i un nen perdut durant dues hores, entre d'altres.

Els premis

El guanyador del concurs obté, a banda del premi de 6.000 euros, tres contractes per fer el castell de focs a les Fires de Girona d'aquell any, la festa major de Lloret de Mar el 2018 i la participació al concurs de Blanes de l'any que ve. Enguany s'ha creat un segon premi valorat en 2.000 euros. L'empresa guanyadora, a més, rebrà un trofeu que reprodueix l'espai natural des d'on es llencen els focs, la Roca de Sa Palomera, realitzada per l'artista Quico Ros.

El veredicte l'emetran els vuit membres de la comissió tècnica i els cinquanta que conformen el jurat popular. L'edició d'enguany compta amb un pressupost de 126.000 euros.

La candidatura de Patrimoni Cultural Immaterial

D'altra banda, els ajuntament de Blanes i Tarragona estan treballant, amb el suport de la Generalitat, per promocionar i donar projecció als dos únics concursos internacionals que se celebren a Catalunya.

L'objectiu és aconseguir que se'ls consideri Patrimoni Cultural Immaterial. A més, els dos consistoris també estan estudiant establir algun tipus de premi que pugui unificar les dues poblacions. "Esperem obtenir aquest reconeixement abans de la 50a edició i treballar en un mateix projecte, Focs d'Artifici de Catalunya", assenyalava aquest dissabte el regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas.