La Catedral de Girona es convertirà durant tres dies en un escenari ple de llum i música

Es una de les activitats per commemorar el 600 aniversari de la nau gòtica

'Transfiguració de la Nau' és un espectacle immersiu que transformarà l'espai de la nau gòtica de la Catedral de Girona gràcies a una combinació lumínica a ritme de música composta especialment per l'ocasió. Es tracta de peces d'estil clàssic minimalista contemporani, amb tocs d'electrònica.

En conjunt, es fusionaran els sons electrònics amb les llums i amb la música interpretada per una formació de deu músics, consistent en un piano i un grup de cordes de la Giorquestra (dos violins primers, dos violins segons, dues violes, dos violoncels), a més de l'orgue de la Catedral, que l'any vinent compleix 75 anys.

Precisament aquest instrument tan vinculat a la religió aportarà el so característic de la Catedral de Girona, explorant-ne els diferents registres, mentre que les cordes afegiran el dramatisme de les melodies i els bucles sonors amb característiques orgàniques i el piano jugarà un paper més minimalista al llarg de la composició.

L'espectacle consisteix en quatre parts corresponents a quatre moviments musicals: introspecció, recerca, transfiguració i plenitud. Una representació que el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, ha qualificat "d'única i deliciosa". Per la seva banda, el director de la representació, Xavier Bové, ha explicat que es tracta d'un acte que pretén acostar el patrimoni gironí al ciutadà, alhora que ha remarcat la complexitat tecnològica de l'espectacle de llums. "És innovador tant a Girona, com a l'àmbit nacional i estatal", ha ressaltat. A més de Bové, l’equip artístic de l'espectacle està format per Onionlab (disseny lumínic i creatiu), Zinkman (composició musical), la Giorquestra i Pau Riuró (organista).

Per a la realització d'aquest espectacle s'utilitza un complex software de gestió d'entorns 3D combinat amb un altre de control audiovisual, més plug-ins programats expressament per a aquest projecte. A més, s'utilitzaran un total d'uns 60 projectors de llum controlats un a un per un sistema que per una banda seguirà un unes memòries programades.

La proposta està pensada per a tots els públics i l'entrada per accedir-hi és gratuïta, malgrat que l'aforament és limitat. El primer dia, el 21 de juliol, l'espectacle comptarà amb la música en directe i hi haurà dos passis: a les 22 h i a les 23 h. Per assistir a l'espectacle el primer dia caldrà inscriure's enviant un correu electrònic. Els dies 22 i 23 de juliol l'espectacle lumínic es farà amb la música enregistrada el dia anterior i es faran passis a les 21.30 h, a les 22.15 h, a les 23 h i a les 23.45 h. Per a aquests passis no caldrà inscripció prèvia.