Jutgen l'acusat d'apunyalar un agent dels Mossos d'Esquadra al cap, a Blanes

L'Audiència de Girona ja va condemnar Juan García Baena a 6 anys d'internament psiquiàtric per matar un home l'any 2006

L'Audiència de Girona ha jutjat avui un acusat d'apunyalar un agent dels Mossos d'Esquadraal cap quan participava en el dispositiu per internar-lo forçosament a un centre psiquiàtric, el 17 de juliol del 2014.

Segons les acusacions, el processat es va posar violent amb una agent tutelar i va obligar els policies a intervenir. Primer, Juan García Baena va treure l'arma blanca i va intentar assestar ganivetades a dos policies, que el van poder esquivar i van acabar patint lesions lleus.

Finalment, es va enfrontar amb la víctima principal i durant el forcejament li va clavar el ganivet en diverses ocasions. Com a conseqüència de l'atac, l'agent té reconeguda una incapacitat total per exercir de mosso i no ha pogut tornar a treballar. L'acusat ha negat els fets i ha assegurat que els mossos li van clavar "una pallissa" sense motiu. La fiscalia demana inicialment 12 anys de presó. No és el primer cop que García Baena s'asseu al banc dels acusats. L'Audiència ja li va imposar 6 anys d'internament psiquiàtric per matar a ganivetades un veí que es burlava d'ell l'any 2006.

Cronologia dels fets

Els fets que han arribat a judici a la secció quarta de l'Audiència de Girona es remunten al matí del 17 de juliol del 2014. A través del telèfon d'emergències 112, els Mossos d'Esquadra van anar fins a un habitatge de Blanes per fer de suport a un equip format per un psiquiatre i dos agents tutelars per fer l'internament forçós d'un pacient a un centre psiquiàtric.

Segons ha explicat el psiquiatre, tenien indicis que l'home havia patit una descompensació de la seva patologia, un esquizofrènia paranoide, i feia dies que li requerien que anés al centre mèdic per subministrar-li la medicació injectable però no ho feia. A més, pocs dies abans ja havia amenaçat la seva mare amb un ganivet. "Vam avisar al 112 per anar al domicili, entrar-hi i dir-li que necessitava ingressar a Salt", ha detallat el psiquiatre.

El metge i els dos agents tutelars van arribar al domicili abans que ho fessin els Mossos d'Esquadra i l'ambulància que l'havia de traslladar fins al centre psiquiàtric. "Van entrar a l'habitatge del processat sense esperar que hi haguessin els agents de policia ni haver comentat la situació amb ells, fent cas omís del protocol establert per a aquests casos", apunta la fiscalia en el seu escrit de conclusions provisionals que afegeix que, per aquest motiu, als agents no els havien informat del "nivell de perillositat" del processat.

El psiquiatre ha argumentat que, quan van arribar, l'acusat estava a la finestra, amb actitud "tranquil·la" i els va convidar a entrar a casa. Quan ho van fer, just en el moment en què arribaven les patrulles, de sobte el processat va agafar una de les agents tutelars pel braç i es va posar violent. Fins a tres mossos van anar corrents fins al pis per evitar que es tanqués la porta amb el psiquiatre i els dos agents tutelars a dins.

Dos dels agents van aconseguir entrar a dins el rebedor del pis, mentre que l'altre va quedar a fora al replà de l'immoble. "Va ser tot molt ràpid", ha explicat l'agent. Quan estaven dins el pis, mentre intentaven tranquil·litzar l'acusat, van veure com de sobte treia un ganivet per atacar-los. "Estàvem molt a prop, el vaig poder esquivar però sinó aquella ganivetada m'hagués obert l'estómac", ha declarat el mosso.

Tots dos van poder repel·lir l'atac però l'agressor va aconseguir obrir-se camí fins a la porta. Quan la va obrir, es va trobar l'altre mosso de cara. "Se'm va llançar a sobre i vaig començar a notar cops al cap, poc després em vaig adonar que eren ganivetades", ha explicat la víctima. Ell mateix va poder desarmar l'atacant i, amb el suport dels altres agents, reduir-lo. Tot i això, va patir diverses ganivetades al cap.

L'agent ha explicat que, més enllà de les seqüeles físiques, n'ha patit de psíquiques. Primer va estar 18 mesos de baixa. Després, es va intentar incorporar seguint una adaptació que havia de durar 6 mesos. "No ho he pogut superar", ha relatat. Durant aquests mesos, anava a comissaria però no va aconseguir acabar cap jornada laboral. "No sóc el que era, la por em pot", ha dit. De fet, no ha tornat a treballar després d'aquests 6 mesos i té una incapacitat total permanent.

Els altres dos agents van patir lesions físiques lleus, per l'atac i el forcejament per reduir l'agressor. També van necessitar, però, atenció psicològica. Els agents han detallat que no van tenir temps de parlar amb els especialistes i, per tant, no es van poder preparar posant-se armilles o agafant escuts.

Només esgarrapades

L'acusat, Juan García Baena, ha negat que apunyalés l'agent. Segons la seva versió, el psiquiatre i els agents tutelars van anar al seu pis i ell els va convidar a entrar. Aleshores, diu, van arribar els Mossos d'Esquadra, li van donar una puntada de peu a la porta i li van clavar una "pallissa" fins a deixar-lo "inconscient". "Des de terra em vaig defensar i vaig esgarrapar", ha afegit. L'home no ha sabut dir, però, si les esgarrapades les va provocar amb les mans o bé amb un ganivet.

No és el primer cop que García Baena s'asseu al banc dels acusats. L'any 2008, l'Audiència de Girona el va condemnar per matar un veí a ganivetades. L'acusat de vegades es passejava vestit de dona pel carrer i la víctima es burlava d'ell. La matinada de l'1 de maig del 2006, García s'estava a casa i, des del carrer, la víctima l'anava increpant a través de la finestra. Va ser llavors quan va baixar al carrer armat amb un ganivet i va perseguir la víctima. Quan el va atrapar, li va clavar diverses ganivetades fins a matar-lo.

Els fets van arribar a judici l'abril del 2008 i, durant aquest temps, l'agressor va estar en presó preventiva. Tot i que inicialment la fiscalia demanava 17 anys de presó per a l'acusat, les parts van rebaixar la pena perquè consideraven que, en el moment dels fets, tenia les capacitats afectades per un trastorn mental. Finament, van acordar que ingressaria 6 anys en un psiquiàtric per un homicidi amb abús de superioritat i una eximent incompleta d'alienació mental.

Per l'agressió a Blanes la fiscalia demana inicialment 12 anys de presó per atemptat a l'autoritat, un atemptat en concurs amb un homicidi en grau de temptativa i un delicte de resistència amb tres faltes de lesions. La defensa, en canvi, demana l'absolució perquè sosté que l'home estava totalment afectat pel trastorn mental.