Girona intenta recuperar la normalitat després del fort aiguat amb calamarsa

La tempesta va deixar intensitats de fins a 175 litres per hora

Girona intenta recuperar la normalitat després del fort aiguat amb calamarsa que ahir a la tarda va deixar fins a 65,7 litres al centre de la ciutat (52,1 dels quals en només 30 minuts i amb intensitats excepcionals de fins a 175 litres per hora i 3,9 litres per minut). Els Bombers de la Generalitat i els treballadors municipals treballen intensament aquest matí per netejar els carrers, prioritzant la neteja d'embornals i sortides d'aigua davant la previsió de nous xàfecs aquesta propera tarda.
 
Només a Girona, els Bombers han fet més de 350 sortides i el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 420 trucades. De fet, es continua traient aigua de l'interior de molts baixos o aparcaments subterranis i diverses botigues de la zona del Barri Vell i del Mercadal no han pogut obrir. El centre comercial Hipercor –que va patir la inundació dels baixos, amb despreniment de plaques del sostre- també ha optat per no obrir portes aquest matí.

Segons el resum del telèfon d'emergències 112, la tempesta va deixar un total de 511 trucades. La gran majoria (443, el 87%) provinents del Gironès, seguit del Baix Empordà (45 trucades, el 9%) i l'Alt Empordà (7, l'1,37% del total). La ciutat de Girona va acaparar també el gruix de trucades amb 420 i, a molta distància, van continuar Castell-Platja d'Aro (16), Quart (9) i Sant Feliu de Guíxols (9).

El front de tempestes no només va afectar amb intensitat el Gironès (on també van destacar els 47,1 litres de Cassà de la Selva o els 44,6 litres de Fornells de la Selva) sinó també el Baix Empordà i el sud de l'Alt Empordà. Sobresurten registres com els 54,2 litres de Vilamacolum, els 43,8 litres de Palamós-la Fosca o els 40,2 litres de Verges, segons dades de les estacions de la xarxa Meteoclimatic. De fet, l'aiguat va provocar inundacions de cases i problemes viaris en poblacions com Parlavà, Foixà i el nucli de la Sala. La calamarsada també es va fer notar en d'altres localitats com Mont-ras o Palafrugell.