1 MEUR per robotitzar el magatzem de farmàcia i construir sales per preparar medicaments al Trueta

Les obres començaran durant l'últim trimestre d'any

L'hospital Josep Trueta de Girona robotitzarà el magatzem de farmàcia i construirà noves sales blanques per a les preparacions estèrils de medicaments. En aquesta zona, l'ambient estarà controlat per evitar contaminacions microbiològiques o per partícules. Segons informa Salut, aquí s'hi prepararan medicaments oncològics i altres de perillosos, a més de nutricions parenterals i altres barreges endovenoses. El projecte de millora i modernització del servei de farmàcia, que es troba als soterranis del Trueta, ja ha rebut el vistiplau del centre hospitalari. Suposarà una inversió d'1,18 milions d'euros (MEUR). Es preveu que les obres comencin durant l'últim trimestre d'any.
 
El servei de farmàcia de l'hospital Trueta es troba ubicat al soterrani de l'edifici. Manté la mateixa estructura i distribució d'espais que tenia al 1968, moment en què se'n va autoritzar l'obertura. Des d'aquí s'adquireixen, es custodien, es conserven i es dispensen els medicaments necessaris tant a l'hospital com als centres d'atenció primària.

També se subministren els fàrmacs per a aquells tractaments extrahospitalaris que requereixin vigilància, supervisió i control. A més, el servei de farmàcia del Trueta també elabora fórmules magistrals, fa preparacions intravenoses de medicaments i s'encarrega de la nutrició artificial, a més de la preparació de la quimioteràpia i la gestió d'assajos clínics.

El projecte per millorar el servei és fruit de la col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Les obres de millora i modernització es distribueixen en dos grans blocs. El primer permetrà automatitzar el magatzem de medicaments. El segon, construir una zona de sales blanques per a la preparació de fàrmacs.

En total, els treballs suposen una inversió d'1.183.641,50 euros. Es preveu que les obres comencin durant l'últim trimestre d'aquest 2017.

Un robot per organitzar medicaments

L'automatització del magatzem de medicaments va lligada a la compra d'un robot, que té un cost de més de 430.000 euros, i que permetrà tenir tots els medicaments organitzats i amb les màximes condicions de seguretat.

S'estructura en dos carrusels, amb 24 cistelles cadascun, que ocuparan 39 metres quadrats. Segons subratlla Salut, la compra d'aquest robot permetrà "incrementar la productivitat", ja que permet preparar fins a sis comandes a la vegada. A més, també millorarà la conservació dels medicaments, perquè estan controlats per un registre continu de temperatures.

A més d'informatitzar la gestió documental, l'automatització del magatzem optimitzarà el control d'estocs i permetrà gestionar de forma contínua l'inventari. El magatzem del Servei de Farmàcia és l'eix principal de tots els circuits logístics dels medicaments a l'hospital Trueta. Actualment conté, aproximadament, 948 referències (exceptuant medicaments d’assajos clínics).

100 metres quadrats de sales blanques

L'altra part important del projecte és la construcció d'una nova zona de sales blanques, on es prepararan els medicaments oncològics, els perillosos, les nutricions parenterals i altres medicaments endovenosos. Actualment, la preparació de medicaments s'organitza en tres àrees.

Ocupen 64,41 metres quadrats i se subdivideixen en el laboratori de preparacions no estèrils, la zona de preparacions de nutricions artificials i altres barreges endovenoses (que data dels anys 1980-84) i la zona de preparació de citostàtics (tractaments oncològics), que es va construir el 2002.

La nova zona de sales blanques s'ubicarà en uns espais annexos al servei de farmàcia (que en aquests moments formen part de la cuina). La superfície a remodelar és aproximadament d'uns 100 metres quadrats, i la inversió d'uns 700.000 euros. "Aquests canvis permetran millorar l'eficiència en el treball i les noves instal·lacions s'adequaran a l’increment continu de l'activitat", subratlla Salut.