Convertint els joves de la Font de la Pólvora en artistes de flamenc

La iniciativa arriba a 48 aturats i els ofereix formació

El centre cívic de Font de la Pólvora, un dels barris més pobres de la ciutat i de majoria d'ètnia gitana, es converteix en sala d'assaig del grup Flamencat. Està format per 24 joves d'arreu de les comarques gironines de nivells formatius diferents però amb un denominador comú: l'amor per la música.

Mentre professors de l'Escola de Música Moderna de Girona els ensenyen nocions sobre aquests dos estils musicals i assagen temes, la resta d'alumnes (24 més) aprenen a fer anar les càmeres de vídeo, documenten tot el procés i creen continguts per penjar a les xarxes socials i donar difusió al grup. L'objectiu del projecte –adreçat a joves que no treballen- és millorar la formació dels participats i també fer-los un acompanyament per aconseguir trobar una feina, ja sigui en l'àmbit musical o fora d'aquest.

Un grup heterogeni

Entre els músics que conformen la banda hi ha perfils molts diferents. Tant persones que toquen de manera autodidacta, d'altres que ho fan per afició o, fins i tot, joves que han fet algunes incursions en la música a nivell amateur. En Marc Martí té 26 anys i té un grup de rumba. De flamenc, en canvi, no n'havia tocat mai i reconeix que ara no pot tocar. "Cada vegada em té més enamorat, arribo a casa i no puc parar d'escoltar flamenc i intentar tocar-lo", explica.

Mai abans havia estat a la Font de la Pólvora, i reconeix que hi anava "una mica espantat". Un prejudici que es va desmuntar a la que va començar a conèixer els veïns, alguns dels quals formen part del grup. "Són gent de cor i molt maca, hem fet un bon grup i estaria genial que ens sortissin més actuacions", reconeix.

Els Flamencat ja han tingut la primera actuació aprofitant la setmana de la rumba catalana i ara estan intentant tancar més concerts (tots remunerats). De fet, els joves que participen del projecte cobren petites quantitats (un màxim de 10 euros al dia o 150 euros al mes). Una de les veus del grup és la Mari Carmen, veïna del barri i que, un cop acabada l'ESO, no ha trobat feina. Canta com a afició i també al cor de l'església evangelista. Fer-ho ara davant de professors de l'Escola de Música Moderna i de tot una banda de músics és un repte per a ella. "Sempre m'ha agradat la música i això és una oportunitat per formar-me més i aprendre", afirma.

Objectiu: trobar-los una feina

La tutora del grup de flamenc, Ariadna Humbert, explica que han fet una feina per integrar diferents perfils musicals i que el resultat ha estat molt positiu. Molts d'ells són joves que han deixat d'estudiar i estan en l'impàs de trobar feina. En aquest punt, el projecte també els dona un cop de mà. De la mà de les tutories, els ajuden a elaborar un currículum i a saber com afrontar una entrevista de feina.

L'objectiu és aconseguir "insercions de qualitat" (contractes mínims de sis mesos) tant en l'àmbit de la música com en d'altres competències que tinguin els joves. En els primers mesos del projecte –que va arrencar al principis d'any- ja s'han aconseguit quatre contractes. El programa està subvencionat pel SOC i supera els 270.000 euros. Si volen rebre l'import total de la subvenció, cal que trobin feina com a mínim per al 30% dels integrants. "Els tutors ajuden els joves en temes curriculars i busquem empreses que puguin encaixar amb la seva formació", explica la coordinadora del projecte, Erica Mozo.

Per la seva banda, la regidora de Drets Socials i Treball, Sílvia Paneque, ha explicat que volen que les industries culturals siguin el vehicle per aconseguir millorar la inserció d'aquest grup de joves. De mitjana, tenen 22 anys, estudis bàsics i busquen una inserció amb estabilitat. Paneque reconeix que és un "projecte arriscat" però valora que la idea va sorgir del mateix barri de Font de la Pólvora i que ha atret joves d'altres indrets de la ciutat i de les comarques gironines. "Creiem que és un projecte que connecta amb les identitats diverses de molts dels joves", afegeix.