La Diputació, en contra de la nova línia que connectarà la MAT amb la subestació de Juià

La moció critica que no s'ha justificat la necessitat de la infraestructura

Suport unànime als consistoris que s'oposen a la línia elèctrica d'alta tensió que Red Eléctrica vol fer al Gironès. La nova infraestructura connectarà la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis (de la qual ara n'han començat les obres) amb la subestació d'Endesa a Juià. En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, que té un pressupost d'1,89 MEUR, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Red Eléctrica en justifica la necessitat perquè, a través d'aquesta línia, la xarxa de distribució en aquesta zona del Gironès quedarà més mallada. És a dir, que si hi ha qualsevol incidència, es minimitzarà el risc que hi pugui haver talls de subministrament.
El projecte es troba ara en fase de tramitació.

Els ajuntaments afectats s'han posicionat clarament en contra, han presentat al·legacions i han creat una plataforma per canalitzar l'oposició contra aquesta nova línia. Alguns ajuntaments com Celrà i Girona ja han aprovat una moció en contra de la línia i ara ho ha fet també la Diputació de Girona. L'encarregat de defensar el text ha estat el diputat de la CUP, Lluc Salellas.

El diputat ha criticat que la nova obra tindrà un impacte ambiental important i afectarà territoris que, segons Salellas, la Diputació fa anys que intenta protegir. "La línia es carrega acords de protecció del patrimoni que es van aprovar fa anys", ha manifestat. El diputat ha assegurat que la missió de la Diputació és donar suport als municipis i, en aquest cas, també als pobles que defensen un model energètic alternatiu perquè consideren que l'actual "és caduc". "La CUP ho ha tingut sempre clar i celebrem que partits com el PDeCAT també s'ho plantegin així", ha afegit.

Explicacions sobre mocions aprovades

D'altra banda, el diputat de la CUP ha demanat explicacions al govern de la corporació sobre alguns acords presos a través de mocions. Segons Salellas, fins ara el 85% de les mocions han prosperat per unanimitat i ha demanat l'estat d'execució d'algunes d'elles. Concretament, l'acord per impulsar les vegueries, en favor de la banca ètica, per a la retirada de medalles franquistes, per a l'elaboració d'un pla estratègic d'energies renovables i per donar més suport i recursos a la lluita contra la violència masclista.

El president, Pere Vila, ha avançat que en algunes de les mocions ja s'hi està treballant i que el detall li faran arribar a través d'un informe. En el cas de les vegueries, ha apuntat que és competència del Govern de la Generalitat.