Sant Feliu de Guíxols es rebel·la contra Ensenyament per l'increment de la ràtio a P3

Ha posat en "standby" les matriculacions

Indignació a Sant Feliu de Guíxols perquè, com sosté el Consell Escolar Municipal, el Departament d'Ensenyament ha canviat els criteris de matriculació de la nit al dia. "De manera unilateral i sense previ avís", recull el Consell en un comunicat, la Generalitat ha incrementat la ràtio màxima d'alumnes a les aules de P3, que passa de ser de 19 a situar-se en 25.

La mesura té una conseqüència clara: el CEIP Baldiri Reixach, fins ara de dues línies, en perd una. Davant aquesta decisió, el Consell Escolar Municipal ha decidit ajornar el procés de matriculació a totes les escoles de la ciutat.

L'alcalde, Carles Motas, assegura que apart de la línia que es perd, l'increment de ràtio també "va en perjudici de la qualitat en l'atenció que reben els alumnes" (perquè ara cada professora en tindrà més al seu càrrec). "No ho podem tolerar i aquí ens hi farem forts", assegura l'alcalde.

Carles Motas diu que la decisió d'Ensenyament els ha arribat "a última hora, de manera totalment sobtada i no merescuda". A més, recorda que el CEIP Baldiri Reixach és un centre "de màxima complexitat", situat en un barri amb un entorn sociocultural on es fa necessari treballar la inclusió. "Perdre una línia de P3 ens tira en orris tota la feina feta fins ara; apujar la ràtio és una decisió equivocada, presa des d'un despatx lluny del territori", critica.

Amb la matriculació ja començada

L'alcalde de Sant Feliu diu que Ensenyament els va comunicar el canvi aquest dilluns, quan la matriculació ja havia començat. "No hi ha cap municipi de Catalunya on el mateix dia de la matriculació Ensenyament hagi canviat les regles; el Baldiri Reixach estava preparat per assumir dues línies", critica.

A més, Motas explica que l'increment de la ràtio ha provocat confusió, no només als centres sinó també a les famílies. "Algunes que havien escollit el Baldiri Reixach en segona opció, a l'hora d'anar a fer la inscripció de P3, han vist com l'escola els hi rebutjava perquè els fills constaven admesos en un altre centre", ha precisat.

Per aquest dijous a les dues de la tarda s'ha convocat una reunió del Consell Escolar Municipal al CEIP Baldiri Reixach. Es preveu que hi assisteixi el director territorial d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, per explicar els motius que han dut el Departament a apujar la ràtio.

Primera opció i 15 places lliures

El director territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, justifica que la decisió s'ha adoptat després d'analitzar les necessitats del municipi. Segons Polanco, el descens del nombre d'alumnat que han de cursar P3 fa que una de les línies que hi havia fins ara sigui "totalment sobrera". El director territorial ressalta que, fins i tot eliminant una classe, queden 15 places de P3 per cobrir. "No podem mantenir una línia de forma artificiosa", ha afirmat.

Polanco assegura que no han incrementat ràtios a cap centre perquè, com fins ara, totes les escoles tenen un topall de 25 alumnes per aula excepte la Baldiri Reixach que, en ser de màxima complexitat, en té 22.

El director territorial qüestiona que l'ajuntament demani que es mantingui la línia tot i poder demostrar, amb xifres sobre la taula, que no cal. A més, també sosté que pràcticament la totalitat de les matriculacions són a les escoles que els pares havien triat com a primera opció.

També descarta que comporti un descens en la qualitat de la docència al CEIP Baldiri Reixach. "Tindran els recursos necessaris per tenir una atenció més personalitzada per als alumnes", ha conclòs. Polanco espera que les reunions previstes per a aquest dijous serveixin perquè la comunitat educativa i l'ajuntament entenguin les necessitats actuals del municipis en recursos educatius.