''Si al Batxillerat ets constant la selectivitat no ha de ser tan difícil''

2.808 alumnes gironins comencen avui les proves d'accés a la universitat

Una última repassada als apunts, cues a l'exterior de les aules, el DNI i bolígrafs damunt les taules i a les nou en punt, silenci. Un total de 2.808 estudiants gironins han començat aquest dimarts la selectivitat amb l'examen de Llengua castellana i literatura.

Les proves s'allargaran fins dijous i les notes se sabran el dia 28, però abans de començar a escriure, els alumnes ja tenen clar quina nota necessiten per poder entrar al grau que han escollit. De nervis, això és innegable, n'hi ha. "És la mateixa pressió que et poses quan fas un examen, però més que estudiar, el que he fet ha estat repassar i insistir en allò teòric", explica la Laia Serra, de l'IES Salvador Espriu de Salt (Gironès). "Si al Batxillerat ets constant, la selectivitat no ha de ser tan difícil", creu en Joel Serrat, de l'institut de Bescanó.

Ells dos es troben entre els més de 2.000 alumnes que s'examinen a Girona; la resta, ho fan entre Olot i Figueres.

Descens

L'any passat van ser 2.905, i aquest 2017 la xifra ha baixat lleugerament. Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), més conegudes com la selectivitat, porten aquest dimarts 2.808 estudiants gironins a examen. La majoria d'ells faran les procés als diferents centres de la UdG a Girona, i la resta (657) es repartiran entre Figueres i Olot.

Les proves es divideixen en dues fases: la general (obligatòria i amb cinc exàmens) i l'específica (que és voluntària i serveix per apujar nota). Aquest any, però, s'introdueix un canvi respecte als anteriors. Dins el bloc general, la cinquena matèria fa referència a una assignatura pròpia del tipus de Batxillerat que s'hagi cursat (social, científic o humanístic).

Fins ara, eren els estudiants qui escollien la matèria d'aquest cinquè examen, escollint-la entre una vintena d'assignatures. Aquest any, però, per primer cop, és el Departament qui els l'assigna directament (en funció de la branca de Batxillerat que hagin cursat).

Les PAU duraran des d'aquest dimarts i fins dijous. I abans de començar les proves, com ja és habitual, els nervis de darrera hora fan acte de presència entre els alumnes gironins. Però al seu costat, també hi ha la sensació que la selectivitat no ha de ser tan difícil.

Sobretot, perquè tots els estudiants han fet números i molts d'ells saben que no necessiten treure una nota molt elevada per poder entrar al grau que han escollit. "De nervis n'hi ha, però és per la pressió que tu mateix et poses davant de qualsevol examen; realment, aquests darrers dies el que he fet ha estat repassar i reestudiar-me els conceptes teòrics", explica la Laia Serra, que farà les PAU a les aules de la facultat de Dret de la UdG.

Català i castellà, les que fan "més por"

"Em pensava que no tindria nervis, però ahir a la nit van començar a arribar", admet en Vicens Verge, que com la Laia ha estudiat a l'IES Salvador Espriu. Pel què fa a assignatures, tots dos tenen clar quins són els exàmens que els fan més respecte: "els de llengua catalana i els de castellà", asseguren. "Perquè encara que estudiïs, a l'examen et pot sortir de tot", explica la Laia.

Ella vol estudiar ADE i Economia i ell, Desenvolupament de Videojocs. Una mica més enllà, tres joves més també s'esperen per entrar a l'aula. Són en Marc Duran, l'Àngel Ribas i en Joel Serrat. Els dos primers han estudiat a l'IES Salvador Espriu, i el tercer, a l'institut de Bescanó (Gironès). A la universitat, volen estudiar-hi una enginyeria (mecànica o industrial).

"Aquests dies he repassat una mica; penso que si al Batxillerat ets constant, la selectivitat no ha de ser res de l'altre món", explica en Joel Serrat. "Jo ho admeto, he estudiat poc, però crec que tot i això vaig preparat; necessito treure un 4 de les comunes i un 0 de les específiques per entrar", diu en Marc Duran. "A mi em passa el mateix; tinc bona nota del Batxillerat i repassant exàmens d'altres anys de la selectivitat, trobo que no costa tant", precisa al seu torn l'Àngel Ribas.

"Més nerviosos al principi"

A partir de les nou del matí, la cridòria que omplia els passadissos de la facultat de Dret de la UdG dona pas al silenci. Ja ha començat el primer dels exàmens, el de Llengua castellana i literatura. I a fora les aules, ara qui s'hi espera són els professors.

Entre aquests hi ha la Sònia Gros, de l'IES Salvador Espriu. Fa més de quinze anys que acompanya els seus alumnes a fer la selectivitat i admet que, aquests darrers dies, els estudiants "estan molt més nerviosos del què haurien d'estar". "Si han estudiat al llarg del Batxillerat, especialment a segon, la selectivitat no té més dificultat, tot i que els canvis que s'han introduït aquest any han afegit una dosi extra de nerviosisme", explica.

"Si es preparen, les PAU no han de ser un problema", diu Gros. "De fet, són proves relativament senzilles per al nivell de Batxillerat, sinó fos per tot allò que s'hi juguen", explica la professora. Ara bé, Gros també admet que la pressió és molt més alta en el cas d'aquells estudiants que volen fer carreres on la nota de tall és molt alta (algunes, més amunt del 12).

Entre aquestes, explica, hi ha medicina, la doble titulació de matemàtiques i física, periodisme, estudis globals o el grau de filosofia, política i economia. "Els alumnes saben que han de treure una nota molt alta per poder-hi entrar, i això fa que amb els nervis cometin errors que no feien", diu.