Desplegament policial per evitar enfrontaments entre clans al judici pel crim de Tots Sants a Figueres

Per seguretat es farà a porta tancada

Mesures de seguretat per evitar aldarulls al judici que ha començat aquest dijous a l'Audiència de Girona contra els dos germans acusats d'assassinar a trets un home, membre d'un clan rival, davant el cementiri de Figueres el dia de Tots Sants del 2013.

Des de primera hora del matí, quatre furgonetes dels Mossos d'Esquadra vigilen l'accés al Palau de Justícia. Però la vigilància no acaba aquí. També hi ha hagut canvis dins la sala de vistes. Per començar, es reforça la presència policial habitual. A més, han tret les cadires que hi sol haver i només hi ha bancs. Finalment, han canviat el lloc on els dos acusats seguiran les declaracions, per evitar la proximitat amb els testimonis que han de declarar.

El judici es fa a porta tancada. Un dels advocats de la defensa, Carles Monguilod, ha ressaltat que es tracta d'una "resolució excepcional". El magistrat que presideix el jurat popular, Adolfo García Morales, ha decidit prohibir l'entrada de públic a la sala, a excepció de la premsa.

Ho ha fet atenent a la petició del fiscal Víctor Pillado que argumentava que hi ha una conflictivitat elevada entre clans i que, fins i tot, alguns dels testimonis que declararan han rebut amenaces. A més, el magistrat també comptava amb un informe dels Mossos d'Esquadra que apuntaven "dificultats per evitar incidents violents" entre les famílies rivals.

Tensió després del crim

Hi ha hagut diversos episodis de tensió entre els clans. Després del crim, la família dels ara acusats van fugir de Figueres perquè l'altre clan buscava venjança. Durant dies, hi va haver un fort desplegament policial per evitar revenges. Tot i això, es van viure alguns episodis violents amb atacs a habitatges, ocupació d'immobles i animals morts.

El 7 de novembre una desena de persones van destrossar la casa d'un dels germans del suposats assassins a Santa Llogaia d'Àlguema. Quan el grup va accedir a l'habitatge no hi havia ningú al seu interior, ja que la majoria de membres del clan al qual pertanyen els acusats havien abandonat les seves cases per evitar represàlies.

També hi va haver problemes a Sils i Vidreres quan es va detectar que membres de la família Cotés havia anat a buscar refugi a les urbanitzacions de Vallcanera i La Globa ocupant diverses cases. El 9 de novembre un grup de persones va assaltar un altre habitatge del clan Capirote a Vilamalla. Les destrosses materials van ser nombroses però, com en l'anterior ocasió, no hi havia ningú a l'interior de la casa.

A finals de novembre, l'episodi més macabre amb la troballa de deu cavalls i tres cabres morts a Vilamalla, propietat d'un familiar dels Cortés. Els investigadors sospitaven que autors de la matança serien familiars de la víctima que haurien accedit a la quadra aquesta passada nit de dissabte a diumenge.

23 anys de presó

El dia de Tots Sants del 2013, la Guàrdia Urbana de Figueres va muntar un dispositiu policial al voltant del cementiri per evitar possibles problemes entre clans d'ètnia gitana rivals. Dues de les famílies en conflicte eren la dels detinguts (l'anomenat clan Capirote vinculat als Cortés) amb la família de la víctima (els Gabarre).

Per evitar problemes, els dos clans fins i tot havien pactat un horari per no coincidir al cementiri. Però cap a les dotze del migdia de l'1 de novembre, la víctima va arribar al cementiri perquè "desconeixia l'acord a qual havien arribat les dues famílies perquè ell residia a França". Un cop dins el recinte, diverses persones de la família Cortés li van recriminar la seva presència.

La víctima va decidir sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona, que estava embarassada, i els seus fills. Anaven en direcció al cotxe quan, segons l'acusació pública, els dos germans van sortir del cementiri darrere seu. Un dels germans, Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux', duia una pistola amagada.

Quan el tenien a prop, indica el fiscal, Vicente Fernández li va entregar la pistola al seu germà, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla', que va descarregar deu trets, dirigits tots al cos de la víctima. Alguns dels impactes, ressalta el fiscal, van ser quan la víctima ja estava estesa a terra. L'home va morir a l'instant com a conseqüència d'una hemorràgia aguda massiva.

Per això, els acusa a tots dos d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes i demana que els condemnin, a cadascun d'ells, a 23 anys de presó (20 per l'assassinat i 3 per tenir armes sense permís). La família de la víctima s'ha personat com a acusació particular, representada per la lletrada Mònica Terradellas. Les defenses són Marcos García Montes i Carles Monguilod.