Veïns de Girona detecten mosquits tigre i el regidor de Medi Ambient diu que són mosques

Enric Pardo explica que les 17 trampes instal·lades a la ciutat segueixen donant resultats negatius

  • Enric Pardo explica que els veïns s'han confós amb exemplars de 'mosca negra' © AG
    Enric Pardo explica que els veïns s'han confós amb exemplars de 'mosca negra' © AG
  • Un veí de Girona vol demostrar la presència del mosquit tigre amb aquesta fotografia © Oriol Ponsatí-Murlà
    Un veí de Girona vol demostrar la presència del mosquit tigre amb aquesta fotografia © Oriol Ponsatí-Murlà

El president de l'Associació de Veïns del barri de Sant Narcís de Girona, Martí Carreras, ha alertat que els darrers dies alguns residents a la zona han rebut picades per part d'exemplars de mosquit tigre. 'Des de l'associació hem enviat una carta als veïns per avisar-los que prenguin precaucions', explica Carreras el qual no ha comptat amb la complicitat de l'Ajuntament de Girona. Ha estat precisament el regidor de Medi Ambient del consistori, Enric Pardo (ICV), qui ha volgut desmentir aquestes afirmacions i ha assegurat que 'el mosquit tigre encara no ens ha arribat, tot i que tan sols és una qüestió de temps', explicant que els veïns es podrien haver confós per un simulid o 'mosca negra', la qual també pica a les persones i els animals. Pardo argumenta que des de fa tres anys el consistori ha instal·lat un total de 17 trampes al llarg de la ciutat per a poder constatar la presència d'aquest insecte però a hores d'ara 'mai hem obtingut cap positiu', ha dit.

Carreras es mostra 'sorprès' per les declaracions del regidor i més 'quan els veïns aporten fotografies per acreditar-ho.' És per aquest motiu que el president de l'entitat demana que s'avisi als tècnics i s'activi el protocol d'actuació per a controlar la colònia i alertar als ciutadans. El regidor però, no vol activar la campanya informativa, ja que considera que es podria 'incrementar la psicosi' de forma innecessària entre la població. El president de l'associació explica que el passat mes de juliol un jove gironí, Jordi Batllori, va desenvolupar un estudi on va demostrar que existien colònies de mosquit tigre a la capital del Gironès. Tanmateix Pardo assegura que 'mai no s'ha presentat ni la troballa, ni el seu 'caçador' així que oficialment no es pot confirmar la presencia a Girona perquè no tenim res que ho avali', ha dit.

Amb tot, la presència del mosquit tigre també ha estat denunciada al municipi de Salt, on a principis del mes de juliol algunes persones ja van denunciar picades d'aquest insecte.

Característiques

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic. Ha colonitzat molts països bàsicament a través del transport de pneumàtics o de plantes amb aigua. L’estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya, al municipi de Sant Cugat del Vallès. El seu hàbitat original de cria són els forats dels arbres, però actualment podem trobar ous i larves en qualsevol massa d’aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients.

És actiu sobretot de dia i principalment a l’exterior de les cases, i s’amaga en àrees ombrívoles. Té un radi de vol i d’acció relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria com a màxim). Les femelles produeixen molèsties provocades per l’elevat nombre de picades que fan. En països tropicals i subtropicals poden ser vectors de diferents tipus de virus, però a les nostres latituds no actuen com a vector de cap malaltia.

Per prevenir-ne l’expansió, és molt important la col·laboració de tota la ciutadania, especialment per eliminar tots els punts d’aigua on puguin créixer les larves. És a dir:
 

  • Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
  • Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs
  • Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
  • Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les
  • També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra
  • Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.