Es confirma que el jaciment de Vilanera data del voltant del 4.500 aC

La troballa permetrà reconstruir els inicis del poblament d'aquesta regió

Les darreres excavacions arqueològiques realitzades al jaciment de Vilanera 3, al terme municipal de L'Escala (Alt Empordà) confirmen que el jaciment data del Neolític Mig, al voltant de l'any 4.500 aC. La Generalitat ho qualifica de testimoni "d'excepcional interès" que permetrà reconstruir els inicis del poblament d'aquesta regió. Els treballs han permès delimitar diverses estructures funeràries que pertanyen a la primera edat del Ferro, excavades en el subsol i compostes per una urna que conté les restes humanes cremades. També s'ha pogut documentar una estructura funerària que es pot adscriure al Bronze Final. L'Ajuntament de l'Escala i la Generalitat van reprendre les excavacions la tardor del 2016.
 
Els treballs també han permès explorar el túmul, on s'ha trobat una peça de ceràmica tipus Montboló, datada també a l'època del Neolític Mig. L'atribució cronològica permet ampliar considerablement la utilització del sector de Vilanera com un espai funerari, i alhora, aporta un testimoni "excepcional" per entendre els inicis de la població en aquesta zona de l'Alt Empordà.

Pel que fa a l'arquitectura, es tracta d'una estructura complexa formada per un anell de pedres superior que envolta un segon túmul inferior, també format amb pedres. Per sota dels dos nivells ha aparegut una estructura megalítica amb una gran llosa de coberta. A l'espai excavat del túmul s'han trobat quatre inhumacions primàries, totes elles en posició fetal i cobertes amb pedres.

Els treballs arqueològics han estat assistits pels arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, i han comptat amb la col·laboració del propietari actual dels terrenys. Els treballs s'han portat a terme per part d'un equip d'arqueòlegs de l'empresa Baula dirigit per Dolors Codina. També hi ha participat Maribel Fuertes, Francesca Pullia, Gerard Prados i Rosa M. Amigo, a més d'estudiants d'arqueologia de diverses universitats.