Els pobles del Ter Brugent recuperen l'ambulància 24 hores

El SEM reforça el servei a l'àrea urbana de Girona amb un vehicle més durant el dia

Els municipis del Ter Brugent (Susqueda, Amer, Anglès, la Cellera de Ter, Osor, Bonmatí, Sant Feliu de Pallerols i les Planes d'Hostoles) es van arribar a mobilitzar a principis de març per reclamar l'ambulància les 24 hores del dia. Una replanificació dels recursos va fer que, el 2015, es quedessin sense unitat amb seu a Anglès durant la nit. El SEM va mantenir l'ambulància durant el dia però les urgències nocturnes les atenien les ambulàncies més properes.

Salut recorda que es tracta d'un mapa de recursos dinàmic, que pot anar variant depenent de les necessitats. De fet, han fet un anàlisi i un seguiment dels indicadors de la zona. Arran d'això, en una reunió amb els alcaldes aquest dimecres a la tarda a Bonmatí, els hi han anunciat que recuperaran l'ambulància també durant la nit i que, com abans, estarà ubicada a Anglès mentre no estigui en algun servei.

Els motius que han portat a prendre aquesta decisió són dos: d'una banda que havien detectat una tendència a l'alça en el temps de resposta. Això vol dir que l'estona que passa entre l'avís i l'arribada a lloc començava a dilatar-se. En paral·lel, hi ha hagut un augment de quasi el 13% en el nombre d'avisos. Si el 2015 van registrar 1.897 incidents (tot i que no tots exigeixen que es mobilitzi una ambulància), el 2016 van augmentar fins als 2.133.

Serà una ambulància de suport vital bàsic, formada per dos tècnics d'emergències sanitàries, i que entrarà en servei les properes setmanes.

Reforç diürn a Girona

No és l'únic ajust al mapa de transport sanitari urgent a la regió. El SEM situarà una nova ambulància a Girona, que donarà cobertura a l'àrea urbana durant la franja diürna. Es tracta d'un reforç que ja es va fer l'estiu. Enguany es tornarà a fer cara als mesos estivals però la previsió és que, a partir d'aquí, es mantingui tot l'any.

Actualment, ubicades a Girona hi ha una unitat de suport vital bàsic amb dos tècnics les 24 hores, un vehicle d'intervenció ràpida (VIR) amb un metge i un tècnic que poden fer assistència però no transport les 24 hores i l'helicòpter medicalitzat (situat a Girona per donar cobertura arreu). Amb seu a Salt hi ha una ambulància de suport vital bàsic les 24 hores i una de suport vital avançat amb metge, infermer i tècnics també les 24 hores.