Ferran Adrià crearà un nou model turístic a Catalunya amb la gastronomia com a protagonista

L'objectiu és potenciar els elements patrimonials i naturals del país a més de desestacionalitzar el turisme

  • José Montilla a la cuina del Bulli acompanyat per Ferran Adrià © M. Estarriola
    José Montilla a la cuina del Bulli acompanyat per Ferran Adrià © M. Estarriola
  • Ferran Adrià acompanyat de José Montilla i Magda Casamitjana © M. Estarriola
    Ferran Adrià acompanyat de José Montilla i Magda Casamitjana © M. Estarriola

El cuiner Ferran Adrià ha presentat aquesta tarda un projecte en fase embrionària que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Roses que ha de servir per a potenciar els elements patrimonials i naturals de Catalunya a través de la gastronomia. En aquest sentit, el cuiner mundialment reconegut, ha afirmat que és necessària la implicació de tot el teixit empresarial per tal de fer funcionar aquesta idea i així poder 'sortir d'aquesta difícil situació econòmica que viu el país', ha dit Adrià. Amb tot, un altre dels punts forts del projecte és treballar per tal d'aconseguir desestacionalitzar el turisme, actualment concentrat durant els mesos de juliol i agost segons ha apuntat l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana.

Malgrat no s'han volgut desgranar masses detalls sobre el projecte, en línies generals Casamitjana ha destacat la importància del litoral català 'des de Portbou fins a Blanes tenim uns importants camins de ronda que no podem desaprofitar i si els podem relacionar amb la resta del territori seria magnífic', ha dit la socialista qui també ha reconegut que 'Ferran Adrià és una marca internacional i potent a qui li demano que no només sigui la imatge de Cala Motjoi, sinó també de Roses', ha confessat. Per la seva banda el president de la Generalitat, José Montilla, ha volgut destacar la importància de les persones que excel·leixen dins els seus camps de treball i 'és una bona notícia que podem comptar amb la presència al nostre país de persones com Ferran Adrià, que aporta talent i innovació', ha dit.

Montilla ha explicat com a Barcelona ja s'ha aconseguir desestacionalitzar el turisme però que aquest fet ara mateix no és possible a altres zones de la geografia catalana on el clima hi juga un paper molt important. 'És per això que cal innovar i crear posant en mara nous productes que siguin capaços d'atraure turisme durant altres èpoques de l'any. Posar en actiu la gastronomia, el patrimoni arqueològic, natural i huma conjuntament amb la referència que significa el Bulli i Ferran Adrià és molt important', ha destacat Montilla el qual ha qualificat el projecte de ser una 'bona proposta' per part de l'Ajuntament de Roses i el cuiner. 'Això és el que necessita el nostre país i cal continuar perseverant per tal de mantenir-nos com a líders en matèria turística', ha rematat.

De pícnic al Cap de Creus

Un dels exemples que Ferran Adrià ha suggerit al llarg de la presentació és la possibilitat d'oferir zones de pícnic dins l'entorn protegit del Cap de Creus. 'Els parcs naturals estan molt bé però també ens han de poder donar servei a la població. Les persones dinem cada dia i sovint molta gent ve aquí i es troba amb el problema que no sap on pot menjar. Evidentment hi han els restaurants, però són cars. Hem de crear serveis perquè tothom que vingui amb la família i la canalla pugui gaudir-ne sense oblidar que cal cuidar del parc natural', ha explicat Adrià el qual ha fet una petició a Montilla al dir que 'els empresaris i la societat tenim un compromís per fer funcionar el país, no només els polítics. Ells són, però, els que ens han de donar les eines per a fer-ho i és important que tots treballem i intentem ajudar en un moment econòmic com l'actual', ha reblat el cuiner.