Cuina Pirinenca de Cerdanya introduirà la xicoia als menús dels seus restaurants

Aquesta petita escarola apareix en alçada en fondre's la neu

Els restaurants associats a Cuina Pirinenca de Cerdanya s'han proposat recuperar el consum de la xicoia a la comarca introduint-la als seus menús i d'aquesta forma donar-la a conèixer entre els seus clients. L'associació culinària vol d'aquesta manera crear més atractius gastronòmics de la comarca per tal d'atreure nous visitants. Per això, els 11 restaurants que formen part de l'entitat, durant els mesos de maig i juny, introdueixen d'una manera o altra, en el menú diari o en la seva carta, plats elaborats amb aquesta petita escarola salvatge. El president de Cuina Pirinenca de Cerdanya, Ramon Torruella, assegura que "de Cerdanya es coneixen algunes menges com el trinxat, però la xicoia és una gran desconeguda, volem tornar a la cuina de la terra real, per això ens proposem recuperar el seu consum". I afegeix que "el nostre objectiu és recuperar la cuina de qualitat i de la terra i que més de la terra que la xicoia".
 
Pixallits, dent de lleó, camaroja, lletsó d'ase o xicoira de burro, són alguns dels noms amb què s'anomena aquesta petita planta de la família de les escaroles. Apareix quan es fon la neu en alçada, de gust una mica amarguen, és ben tendra quan es cull i amargueix més en envellir. Torruella explica que la forma més normal de consum és en amanides, però que també es pot cuinar i incorporar-la en diferents plats.

Els restaurants que formen part de l'entitat Cuina Pirinenca de Cerdanya són Park Hotel, Fonda Cal Fuxet, Rebost de Ger, Cal Jet, Cal Torru, Can Ventura, El Tiró, Fonda Cobadana, Hotel Muntanya Spa, Ca la Núria i Hotel Prado. Torruella ha explicat que juntament amb la xicoia també es vol aprofitar per donar a conèixer els bolets de primavera. El president de l'entitat ha senyalat que "cada restaurant la incorporada al seu menú o a la seva carta com ha volgut, nosaltres hem fet el plat de la setmana altres l'han posat al seu menú diari". Torruella explica que al seu restaurant l'ha serveixen amb amanida amb anxoves o combinada amb diferents bolets que surten a primavera com les múrgoles o els ceps.