La nova estació d'autobusos de Girona, un espai construït de ''forma exemplar''

Els treballs han costat 8 MEUR

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest divendres la nova estació d'autobusos de Girona, que es troba soterrada i comparteix espai amb l'estació del TAV. L'obra ha costat 8 MEUR i preveu 1,7 milions de viatgers anuals.

El president ha destacat que l'obra s'ha executat "de forma exemplar" tot i la "complexitat constructiva" i ha remarcat que s'ha fet en un temps en què la Generalitat ha tingut manca de recursos. "És una obra necessària que li escau a la Girona del futur, no està feta amb visió provinciana", ha valorat.

L'estació entrarà en servei dimarts vinent i caldrà desmantellar l'actual, situada provisionalment a causa de les obres del TAV a la plaça d'Espanya. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha demanat "lleialtat institucional" a Adif per posar-se d'acord i accelerar els treballs i decidir també quin ús tindrà aquest espai.

Ampliació: La Generalitat va iniciar els tràmits per construir l'estació d'autobusos soterrada l'any 2012. Gairebé cinc anys més tard, aquesta infraestructura ja està acabada i aquest divendres l'ha inaugurat oficialment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L'estació entrarà en servei dimarts vinent i s'ha organitzat una jornada de portes obertes per dissabte.

Ocupa una superfície de 14.000 m2 i comparteix espai amb l'estació del TAV (està situada a la planta -1 i l'entrada es fa des del vestíbul de l'alta velocitat). Té un total de 27 andanes, hi operaran una desena d'empreses i està preparada per, en moment de màxima demanda, registrar més de 20 operacions simultànies. Es preveu que, anualment, hi passaran 1.700.000 viatgers i que es faran 165.000 operacions.

Malgrat que l'espai que ocupa és d'Adif, les obres les ha executat i pagat la Generalitat. Els treballs han costat 8 MEUR. Durant la inauguració, el president Puigdemont ha destacat que és una obra "complexa" des del punt de vista constructiu i que s'ha fet mentre l'Estat encara està acabant les obres de reposició del Parc Central en superfície.

"Avui és un dia feliç perquè culmina el que era un anhel de molta gent de Girona i de moltes administracions", ha manifestat. Puigdemont ha remarcat que l'obra s'ha executat "de manera exemplar" i ha posat en valor que s'ha fet en un període durant el qual la Generalitat ha patit "una manca de recursos".

L'obra, de fet, es va planificar mentre Puigdemont era alcalde de Girona i ha volgut també agrair "la paciència" dels veïns que fa anys que suporten obres a l'entorn de l'estació. Ara bé, ha destacat que ara la ciutat guanya una infraestructura "moderna". "És una obra necessària que li escau a la Girona del futur, no està feta amb visió provinciana sinó pensant en la Gira que té protagonisme en el conjunt del país", ha valorat.

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que es tracta d'una estació "moderna" que està ben integrada a la cuitat perquè va soterrada i que està a tocar de les estacions de tren convencional i de l'alta velocitat. "És un pas endavant amb una estació capdavantera, moderna i avançada que respon a la idea de fer un gran hub", ha argumentat.

Pendents de desballestar l'antiga

Des del moment que l'estació entri en servei –el proper dimarts-, l'actual estació situada a la plaça d'Espanya (davant de la Renfe) deixarà de tenir ús. Aquesta estació es va construir de manera temporal en aquest espai quan van començar les obres del TAV l'any 2008 i es va demolir l'antiga.

L'espai és propietat d'Adif i també d'un privat i ara caldrà que es posin d'acord amb l'ajuntament per desballestar les andanes i decidir qui ús pren aquest espai. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha demanat "lleialtat institucional" a Adif per tal d'arribar a un acord i accelerar els tràmits.

L'alcaldessa ha aprofitat per destacar que les relacions amb la Generalitat per desenvolupar l'estació d'autobusos han estat "de total confiança i lleialtat" i ho ha contraposat amb la relació que tenen amb l'Estat. "Tot han estat facilitats entre les dues parts, aquest és l'exemple a seguir però que no hem tingut si parlem de l'obra que tenim sobre els nostres caps", ha dit, en referència a les obres de reposició del Parc Central, que s'han hagut d'aturar per refer el projecte i que, novament, s'endarreriran. La previsió és que estiguin acabades a finals d'any.