Girona Temps de Flors creix amb 22 espais nous i obre l'antic refugi antiaeri dels Jardins de la Infància

Un nou itinerari permetrà vistes inusuals de la Catedral, la muralla i Sant Pere de Galligants

Girona Temps de Flors engalana la ciutat, obre patis i racons desconeguts i atrau milers de visitants. Enguany, l'exposició floral es farà del 13 al 21 de maig i, a banda dels aspectes més emblemàtics i dels muntatges tradicionals, incorpora algunes novetats.

D'una banda, creix tant en nombre d'espais expositius com de muntatges. Així doncs, passa de 134 a 156 punts en l'itinerari floral i de 179 a 195 projectes. Temps de Flors és una mostra de col·laboració ciutadana, ja que més d'un miler de persones estan implicades en l'organització i ho fan de manera altruista. Per això, des del consistori han agraït tant la seva contribució com també la dels treballadors de les brigades municipals, "peça clau" en aquest dies.

Alguns dels espais que se sumen a l'itinerari de Temps de Flors són emblemàtics i mai abans s'havien pogut visitar. Un d'ells és el refugi antiaeri dels Jardins de la Infància que, durant els anys de la Guerra Civil, va protegir centenars de gironins de les bombes. Ara, s'obrirà per acollir un muntatge que combina miralls i flors i que vol ser una reflexió sobre la memòria històrica de la ciutat, titulat 'A través de l'espill'.

Una altra de les novetats és un itinerari verd de més de 3km que s'està habilitant des del passeig Arqueològic fins a la coneguda com la Muntanya de la O (més amunt del Calvari). Més de 100 persones de quinze oficis diferents estan arranjant diferents punts d'aquest itinerari natural per tal de descobrir noves vistes de monuments emblemàtics com la Catedral, Sant Pere de Galligants o la muralla.

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Glòria Plana, ha explicat que és una intervenció que es fa amb la intenció que perduri i que, passat el Temps de Flors, es pugui continuar gaudint. "Volem que quedi, que la gent hi vagi i descobreixi nous espais de la ciutat", ha valorat.

En la base del Temps de Flors hi radiquen els muntatges florals, les exposicions de patis i la redescoberta de la Girona monumental. Ara bé, des del consistori cada vegada treballen per convertir-lo en un esdeveniment més "transversal". "Els patis i les flors són els protagonistes però hem anat introduint altres elements que converteixen el Girona Temps de Flors en un projecte de ciutat", ha reflexionat l'alcaldessa, que destaca que cada any s'incorporen noves millores i novetats. "És l'època de màxim orgull dels gironins vers la seva ciutat", afegeix.

En aquesta línia, s'han programat dos espectacles de llum i foc a càrrec de The Musical Fire Kuli i Taller de Magnèsia. També s'arriba a la 6a edició del Festival A Capella, s'obren museus a horaris especials i 40 restaurants oferiran menús on les flors també seran les protagonistes.

La crisi dels refugiats també tindrà el seu espai dins de l'exposició floral. Segons ha avançat la regidora Plana, a través de les plataforma Girona Acull i Casa nostra, casa vostra, s'han organitzat diferents muntatges. Dos d'ells estaran al Mirador de les Dones i el tercer s'ha mantingut en sorpresa (només s'ha detallat que serà al centre).

Alerta amb la mobilitat

Segons les dades d'un estudi fet a través del mòbils dels visitants, en l'edició del 2016 van passar per la cita floral 254.455 persones (un 4% més que l'any anterior) i, d'aquestes, un 14% eren de fora de Catalunya. Enguany, el consistori també treballa amb la previsió de rebre milers de visitants.

Per això, han fet algunes recomanacions perquè esperen que siguin dies "complicats". L'alcaldessa, Marta Madrenas, demana als gironins que deixin el cotxe a casa i durant aquells dies es moguin a peu arreu. Pels que venen de fora, es demana que ho facin en transport públic.

L'ajuntament ha renovat el conveni amb Renfe i ofereix descomptes del 35% en el preu del bitllet. Durant Temps de Flors, la companyia oferirà 100.000 seients a Rodalies i incrementa en 2.500 seients l'oferta d'alta velocitat.

Des del punt de vista de la seguretat, des del consistori defensen que disposen del Pla de Protecció Oficial per fer front a possibles aglomeracions. A més, l'alcaldessa ha detallat que mensualment es reuneix la Junta de seguretat per avaluar el funcionament de la ciutat. Madrenas ha dit que es prendran les mesures que corresponen al moment actual d'alerta antiterrorista (nivell 4) però no n'ha donat més detalls.

El pressupost municipal per al Temps de Flors es manté en 400.000 euros. El que ha pujat és l'aportació privada: creix un 32% i arriba als 78.835 euros. A través d'una campanya de micromecentatge, el consistori també ha aconseguit la implicació de 25 empreses, que han fet aportacions per valor de 15.525 euros.