Unes 800 persones reclamen a Girona salaris dignes i ocupació de qualitat

Els grans conflictes laborals centren la marxa del Primer de Maig

  • Els manifestants a la plaça del Vi aquest Primer de Maig. ACN
    Els manifestants a la plaça del Vi aquest Primer de Maig
    Fotos: ACN
  • La manifestació d'aquest Primer de Maig del 2017 a Girona
    La manifestació d'aquest Primer de Maig del 2017 a Girona

El quilòmetre i escaig que separa la plaça de la Independència de la del Vi ha servit, un Primer de Maig més, per fer sentir la veu dels sindicats. Unes 800 persones han respost a la crida feta per CCOO i la UGT i s'han manifestat reclamant salaris dignes i ocupació de qualitat. Aquest és el lema que els aplegava a tots, recollit a la pancarta que encapçalava la manifestació: 'Increments salarials als convenis col·lectius JA! Per l'ocupació de qualitat i les pensions dignes'.

La marxa, que ha durat al voltant d'una hora, ha estat farcida de proclames que reivindicaven la lluita obrera. "Contra la patronal, unitat sindical", "Ni un pas enrere contra el capital", "No ens trauran el dret al nostre pa" o "Salaris dignes per a tothom" són algunes de les consignes que han corejat els qui s'han manifestat pel centre de Girona.

Per als sindicats, la protesta d'avui ha fet sortir al carrer les desigualtats laborals, els conflictes i les lluites que batallen dia a dia a les taules de negociació. "Els augments salarials per a nosaltres són indiscutibles a l'hora de poder tancar els convenis; però ens trobem amb què moltes empreses encara no els contemplen", ha criticat Compte, posant com a exemples els dels sectors de la confiteria, la brioixeria o el comerç. "A partir d'ara, cal que les plantilles recuperin poder adquisitiu i que els augments de salaris vagin en sintonia amb l'IPC".

Empobrir els treballadors

En paral·lel, la manifestació també ha volgut posar de relleu que la crisi econòmica, i les successives reformes laborals, no han fet més que empobrir els treballadors. "En paral·lel a aquesta precarietat ens trobem que ha anat en auge la figura de l'empresari especulador; s'està fent un autèntic cop d'estat a l'Estat del Benestar, i aquí ens hi trobaran enfrontats", ha subratllat Xavier Casas.

Tant CCOO com la UGT també han aprofitat aquest Primer de Maig per posar de relleu males pràctiques de la patronal. Sobretot, amb els falsos autònoms o criticant que l'empresariat aposta cada cop més per encadenar contractes temporals a l'hora de cobrir llocs de treball.

"Aquest Primer de Maig s'escriu amb P de precarietat i de pobresa; i el més greu és que ens volen fer creure que l'única sortida per ser competitius és a base de fer treballadors pobres", ha criticat el secretari general de la UGT. "A les comarques gironines avui dia tenim la xifra esfereïdora de 40.000 aturats; i d'aquests, 30.000 cobren tan sols 426 euros al mes", ha afegit Casas, per posar de relleu l'abast de les retallades.

Kluh Linaer, Don Juan, Tecnocom i Correus

A Girona, la manifestació d'aquest Primer de Maig també ha girat al voltant dels conflictes laborals que viu el territori. Entre aquests, els de les divuit netejadores del geriàtric Puig d'en Roca, que han convocat vaga indefinida a partir del 9 de maig, fartes que l'empresa Kluh Linaer no els pagui els salaris. "No volem que ens expliquin històries, volem cobrar, perquè el banc no s'espera a l'hora de girar els rebuts", ha subratllat la delegada de la plantilla, Antònia Pérez.

La precarietat al sector turístic exemplificada amb la plantilla de l'hotel Don Juan de Lloret de Mar (Selva); la indefinició en què es troben els treballadors de Tecnocom, a qui com ha dit Compte, la multinacional Indra "ha deixat de la mà de Déu"; la reclamació perquè Correus tingui una plantilla estable a la demarcació, o la necessitat de desencallar el conveni de geriatria han centrat també les reivindicacions a comarques gironines.

I entre aquestes, els sindicats també han volgut fer palesa la necessitat que el Govern desencalli el nou Trueta. CCOO ha tret una pancarta on es reclamava obertament al conseller Comín que l'hospital no marxi de Girona, i la UGT ha posat damunt la taula la necessitat de fer un pla estratègic per salvaguardar el model assistencial i les condicions laborals de metges i infermeres.