Els veïns de Vall-llobrega tallen la C-31 per reclamar a la Generalitat una nova escola

Consideren "inadmissible" continuar en barracons després de 12 anys

Els conductors que circulaven per una de les vies més transitades per arribar a la costa baix-empordanesa, la C-31, s'han trobat amb una sorpresa aquest divendres. Una cinquantena d'escolars, acompanyats pels seus pares i mestres han tallat aquesta via en sentit Girona amb pancartes, i crits reclamant que la Generalitat doni llum verda a la construcció d'una escola, i substitueixi els barracons que acompanyen el centre des de fa dotze anys.

El tall ha estat de deu minuts però ha generat un embús important, ja que es tracta d'una via que connecta les poblacions de la costa amb l'interior. Per motius de seguretat l'acció s'ha fet amb els cotxes dels veïns custodiats pels Mossos d'Esquadra.

La construcció d'una escola nova a Vall-llobrega és un projecte prioritari per la Generalitat, però la realitat és que s'ha anat posposant, malgrat que els barracons que es van instal·lar quan es va construir eren provisionals. De fet, les aules no es van estrenar amb l'edificació de l'escola el 2005, sinó que eren mòduls de segona mà que havien de complir la funció fins que es construís el nou edifici.

Un edifici que estava previst i projectat el 2010 però que ha quedat al calaix, i des d'aleshores el Govern no l'ha tirat endavant. La presidenta de l'AMPA, Carla Montoto, diu que estan "farts" d'aquesta situació i que no els valen les excuses que posa ensenyament. "L'any passat ens va dir que la urgència demogràfica no era prioritària i vam saltar de la llista, malgrat que érem el segon centre a la llista de la Generalitat", explica.

Montoto assegura que "no els queda cap altra opció" que queixar-se i diu que seguiran reclamant la nova escola fins que el Govern posi data per començar a aixecar-lo. L'alcalde del municipi, Rufino Guirado, ha donat suport a la concentració i diu que "políticament s'ha fet tot el que es podia des del consistori". Guirado ha reconegut que se senten "enganyats" per la Generalitat.

El batlle ha explicat que el projecte té un cost de 900.000 euros i que des de l'administració sempre se'ls ha dit que "no hi ha diners". "Quan els hi va interessar van fer l'escola ràpid i ara ens deixen a mitges", s'ha queixat Guirado.

Mal estat

Montoto ha explicat que ara mateix el centre on estudien els 156 infants té "deficiències importants". "Hi ha problemes de goteres, pudors, filtracions d'aigua per tot arreu", ha denunciat.

La presidenta de l'AMPA recorda que "s'han anat afegint mòduls un al costat de l'altre" en funció de les necessitats. Això provoca, segons Montoto, que no hi hagi un espai concret per fer activitats conjuntes, com Carnestoltes, activitats de Nadal o jocs.

Augment de població

Una altra problemàtica que afrontarà l'escola és el previsible augment de població en els propers anys, i és que hi ha projectades 177 noves vivendes per a residents a Vall-llobrega. Això comportarà un augment d'alumnes que el centre haurà d'assumir, probablement amb més barracons.

En aquest sentit, Guirado ha demanat a la Generalitat que tingui en compte els criteris demogràfics. "No puc esperar a que augmenti el nombre de nens al poble per reclamar l'escola, s'ha de fer ara", ha etzibat l'alcalde, que ha reconegut que des del consistori "no poden fer més del que fan" per intentar pressionar la Generalitat.