Les gelades d'aquesta nit han malmès part dels conreus de vinya, fruita i cereals gironins

Unió de Pagesos en farà una valoració final passades 24 hores

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha fet una primera valoració dels efectes de les gelades i la pluja de la passada nit a diversos punts de Catalunya i calcula que ha afectat de forma desigual els conreus de fruita dolça, vinya i cereals a gran part de les comarques. El sindicat però, calcula que no serà fins demà que es podrà fer un balanç més precís de la situació, ja que és possible que la propera nit torni a gelar. Així, es s'estima que la gelada ha afectat un 50% de la vinya de Sarral, a la Conca de Barberà, 1.000 hectàrees a la Vall del Corb (Urgell) i també aquest mateix conreu a diversos municipis del Baix Empordà, com Calonge. A Capafonts (Baix Camp), hi ha una hectàrea de pomeres afectades i a Bràfim (Alt Camp), la pluja ha afectat entre un 80 i un 90% la cirera primerenca.
 
Segons UP, a la Catalunya Central, a l'Anoia, el Berguedà, el Solsonès, a Osona i al Moianès, la gelada ha estat generalitzada. Al Bages, tot i que també ha estat generalitzada, hi ha municipis que no s'han vist tant afectats, com els de la zona de pla de Bages. A diversos municipis d'aquest àmbit, com Calonge de Segarra i Pujalt (Anoia), els cereals han quedat emblanquinats. Tot i que encara és aviat per avaluar els danys, ja que fins al moment de collir no es podran valorar les pèrdues reals, si que se'n preveuen en varietats de cereals primerenques, com ordis que havien començat a espigar i conreus que estaven florits, com colza i pèsols. Les gelades també poden haver afectat els farratges i la vinya.

Al Camp de Tarragona, la gelada ha afectat la vinya en un 50% a Sarral (Conca de Barberà). A Capafonts (Baix Camp) hi ha una hectàrea de pomeres afectades, i a Bràfim (Alt Camp), la pluja ha afectat entre un 80 i un 90% de la cirera primerenca.

A les comarques de Girona, tot i que també és aviat per fer una valoració, la gelada ha afectat conreus de vinya a diversos municipis del Baix Empordà, com Calonge, on les temperatures han estat molt baixes, però no a l'Alt Empordà, on el vent ha impedit que es gelessin. També han resultat afectats els conreus de fruita dolça al Baix Empordà, i de cereals a la Garrotxa, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany.

A les comarques de Lleida, en les quals moltes poblacions han registrat aquesta nit temperatures sota zero, la gelada podria haver afectat de manera desigual els conreus de les zones més fondes. A la Vall del Corb (Sant Martí, Verdú, Rocafort i Nalec), una zona amb una 1.000 hectàrees de vinya, possiblement també resultarà afectada la part més fonda.