Com preparar l'aire condicionat abans de l'arribada de l'estiu?

Et proposem consells per tenir-lo a punt per combatre la calor

Aquest final d'abril està resultant fred i plujós a les comarques gironines però, no cal enganyar-se, l'estiu es troba a la cantonada i ben aviat començarem a ser "víctimes" de temperatures superiors als trenta graus. Serà aleshores quan es farà necessari posar en funcionament els aires condicionats que al llarg de la tardor i hivern hem mantingut apagats i, en tots els casos, seria convenient aplicar unes tasques de manteniment per assegurar-nos que no tindrem problemes de funcionament ni rendiment.

El servei de manteniment el pots fer tu mateix o bé contractant una empresa especialitzada. És molt important, però, que aquesta segueixi la normativa vigent i el tècnic sigui estigui convenientment certificat. En el Reglament d'instal·lacions Tèrmiques en Edificis 2013 (RITE) es pot consultar la normativa vigent.

Amb tot, si ets un manetes que li agrada fer aquestes coses un mateix et proposem alguns consells perquè te'n puguis sortir, malgrat mai podràs aprofundir a un nivell de tall com ho faria un professional.

En primer lloc canvia el filtre. De fet, aquesta és una operació que hauries de fer cada tres mesos però si no utilitzes excessivament la teva unitat senzillament has de netejar-los, substituint-los cada dos anys per uns de nous.

Neteja els ventiladors de la unitat exterior, ja que són la porta de sortida de l'aire calent. Cal també netejar els tubs per evitar embossos i trencaments.

Comprova que el condensador no està bloquejat. Això ho podràs deduir observant si la unitat exterior expulsa suficient aire com per a funcionar amb normalitat. Neteja'l també en acabar l'estiu per a mantenir el rendiment.

Si és possible, comprova els nivells de gas. En algunes unitats és possible saber-ho mitjançant en mesurador que porten integrat. Si no és el cas, mira de trobar un professional que revisi la instal·lació. Comprova si té pèrdues de gas i/o fuites.

Finalment, només et queda per comprovar la instal·lació elèctrica perquè els cables estiguin en perfecte estat, assegurant-te que no consumeixen massa electricitat. 

Totes aquestes operacions es poden realitzar comprant productes ChQuimica, més concretament els que trobaràs en aquesta secció. Aquests elements d'ús són recomanats per a professionals i no tindràs cap problema. Tanmateix, si no saps el que et fas, truca al teu instal·lador de confiança i que ho faci per tu.