El comissari dels mossos gironins assegura que estan preparats davant l'amenaça jihadista

Ha exemplificat la seva eficiència amb la 'flashmob' de Platja d'Aro i la Diada a Salt

"Som conscients de l'amenaça a què ens enfrontem". Són paraules del comissari dels mossos a Girona, Josep Milan, per fer palès que el terrorisme jihadista, que atempta directament contra la seguretat pública, obliga la policia a mantenir un nivell "d'alerta alt i permanent". I les comarques gironines no en queden al marge.

El cap de la Regió Policial ha recordat que, durant el 2016, els Mossos d'Esquadra han incrementat "tant els mitjans com les investigacions" per combatre el jihadisme. I ha volgut posar de relleu que, només en accions preventives, el cos hi ha destinat més de 80.000 hores.

Milan ha fet una crida a la resta de cossos policials a fer "front comú" per lluitar contra el terrorisme islamista. "La ferma coordinació entre tots ells, així com la col·laboració i la implicació dels ciutadans, és fonamental", ha subratllat el comissari.

Milan ha assegurat que els Mossos d'Esquadra estan a punt per combatre l'amenaça i ha volgut posar de relleu que, durant els darrers mesos, hi ha hagut actuacions que han "posat a prova i han permès avaluar el nivell de preparació i resposta davant possibles atemptats". I aquí, ha esmentat específicament la 'flashmob' del pànic a Platja d'Aro, el registre de paquets sospitosos o la detenció del jove que va "amenaçar amb esclatar una bomba" al TAV.

En paral·lel, el comissari també ha fet palès que els "esforços" per garantir la tranquil·litat han permès que al territori s'hagin pogut celebrar esdeveniments multitudinaris "sense cap renúncia". I com a exemples, s'ha referit al 'batec' de la Diada (que va congregar més de 130.000 persones a Salt), als focs de Blanes (Selva), a les fires de Sant Narcís o als carnavals.

"L'èxit va venir de la suma d'esforços, i són exemples de coordinació entre tots els cossos que hi van participar", ha dit Milan, en referència als dispositius de seguretat en grans esdeveniments. "Exemples d'integració entre Mossos d'Esquadra, Policia Local, SEM, Bombers i Protecció Civil", hi ha afegit.

"Depredadors socials"

El cap de la Regió Policial també ha aprofitat el seu discurs per posar l'accent en altres prioritats que centren la tasca dels Mossos d'Esquadra a la demarcació. D'entrada, el comissari ha dit que l'augment de delictes sexuals els "preocupa". Sobretot, perquè com també passa amb les violències domèstiques, els "depredadors socials" que els cometen actuen en llocs on la policia no hi pot entrar "per prevenir-los".

Per això, el comissari insisteix en què cal "un canvi de mentalitat" dins la societat per aconseguir frenar aquests delictes. Moltes vegades, comesos dins la inviolabilitat de les llars. "La llei és l'adequada i quan rebem denúncies actuem; però difícilment les actuacions policials seran efectives si la societat no canvia", ha dit Josep Milan.

En paral·lel, el cap de la Regió Policial també ha insistit en què cal més conscienciació entre els conductors per evitar que les carreteres continuïn segant vides. L'any passat, a la demarcació hi va haver 44 persones que van morir a conseqüència d'un accident. "Una sagnia de vides que no té cap justificació; policialment treballarem amb més intensitat des de la prevenció, però cal més implicació social per modificar les conductes individuals, que són les que posen en risc la vida dels altres", ha dit Josep Milan.

Per últim, el comissari dels mossos a Girona també ha volgut posar com a prioritat del cos a la demarcació la lluita contra els robatoris amb força en habitatges (una modalitat que l'any passat va augmentar) i la delinqüència multireincident "d'alta intensitat". "D'aquí la importància de sumar els esforços de tots, policies, jutges, fiscals i ciutadans per tal de posar fre a aquests delictes", ha dit.

"Compromís i servei al país"

El discurs del cap de la Regió Policial ha obert l'acte del Dia de les Esquadres a Girona, que s'ha celebrat a l'Auditori. Durant l'acte s'han lliurat 138 felicitacions a ciutadans, a Mossos d'Esquadra i a representants d'altres cossos policials.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha subratllat el paper de la policia com a "garant" de la seguretat pública i la bona entesa que hi ha entre mossos i Policia Municipal. També ha volgut posar de relleu que, de la mateixa manera que la Generalitat convocarà més places de mossos, ells també ampliaran plantilla "dins la voluntat pública d'enfortir els cossos policials".

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha tancat la celebració agraint als Mossos d'Esquadra el seu "compromís" i "servei al país". I novament referint-se a l'amenaça jihadista, Casadesús ha assegurat que els mossos estan "preparats" per fer-hi front i ha demanat més "col·laboració" dels altres cossos per permetre que la policia catalana tingui accés, al mateix nivell, a la informació de què disposen la resta d'europees.