CCOO valora molt positivament la vaga dels escorxadors d'aus i conills

Les 180 empreses que hi ha a Catalunya i els seus 3.100 treballadors han secundat la mobilització

La primera vegada que els treballadors dels escorxadors d'aus i conills de Catalunya han organitzat una vaga no podia anar millor donades les circumstàncies de precarització d'un sector que es mou amb molts treballadors autònoms i empreses subcontractades, segons ha defensat Miguel Ángel Domínguez, coordinador de l'àrea d'Alimentació, Càrnies i Camp de la federació d'Indústria de CCOO. Domínguez ha valorat ''molt positivament'' el seguiment de la vaga que han fet els 3.100 treballadors de les 180 empreses que hi ha a Catalunya, secundada per més d'un 90% del cens laboral, segons xifres sindicals. José Juan Marín, secretari d'Acció Sindical de la federació d'Indústria de CCOO, ha subratllat que la vaga suposa ''un canvi d'escenari on el sindicat surt a l'ofensiva amb mode actiu i no passiu'' amb l'objectiu de recuperar els drets perduts durant la crisi.
 
Marín ha explicat que ara arriba l'hora de reiniciar la negociació del conveni col·lectiu amb els representants de les patronals espanyoles que s'asseuen a la taula de negociació d'un conveni que té un àmbit estatal. Per aquest representat sindical, no es poden descartar noves mobilitzacions a nivell estatal si realment no s'avança en la negociació d'aquest conveni.

El dirigent sindical assegura que els eixos d'actuació dels sindicats del sector es basaran en la negociació col·lectiva amb els representants de la patronal, amb la via de la inspecció de treball per denunciar a les empreses que han fet un tancament patronal per evitar la vaga convocada per als sindicats i amb la modificació de les lleis de cooperatives per evitar la precarització del sector i imposar que els treballadors dels escorxadors estaran sota el paraigües del conveni marc.

La vaga convocada per aquest dimarts i dimecres a tot l'Estat, a Catalunya ha tingut un seguiment per sobre del 90% dels treballadors del sector, 3.100 empleats en 180 empreses a Catalunya, i un seguiment ''bastant elevat'' a la resta de l'Estat amb una especial incidència en les autonomies del País Valencià i Andalusia, segons ha explicat Marín.

Domínguez ha destacat la importància que tenia aquesta mobilització que suposa fer la primera vaga, i amb un seguiment ''massiu'', en un sector que es mou amb una alta externalització del personal que fa la seva feina als escorxadors.

A la taula de negociació del conveni col·lectiu d'àmbit estatal la distància en relació amb l'increment salarial no estan molt allunyades, segons Marín. Aquest dirigent sindical ha explicat que en l'última reunió negociadora abans de la vaga els representants sindicals defensaven una forquilla d'increment salarial entre l'1,8% i el 3% mentre que els representants de la patronal arribaven a un augment salarial de fins al 2,5%.

Marín explica que ara no es tracta només d'acordar un increment salarial ''sinó que ja és hora'' de començar a recuperar el poder adquisitiu i els drets perduts durant la crisi. En aquest sentit, els representants sindicals defensen entre altres reivindicacions la necessitat d'incloure una clàusula salarial que garanteixi el poder adquisitiu en cas que es dispari la inflació al final d'aquest any.

Marín i Domínguez han coincidit en defensar la necessitat d'eliminar la precarització que viu el sector com a conseqüència de les polítiques d'externalització que s'han acomodat en el sector i que suposen que cada vegada hi hagi més treballadors com falsos autònoms que realitzen la seva feina a l'escorxador.

El dirigents sindicals han destacat que en alguna cosa s'ha avançat amb la recent modificació de les lleis de cooperatives d'algunes comunitats autònomes que condicionen la feina que es fa a les cooperatives a què els treballadors que fan l'activitat de l'escorxador es vegin beneficiats per el conveni laboral marc del sector, cosa que fins ara no estava inclòs en la normativa.

En relació amb si la vaga de dos dies que ha organitzat el sector afectarà al subministrament de carn d'aviram als mercats, Marín no ha sabut valorar-lo. Mentre que el seguiment de la vaga ha estat ''molt massiu'' a Catalunya, afectant al 100% a les cinc o sis grans empreses del sector català, en algunes comunitats de l'Estat aquest seguiment no ha estat tant massiu i per exemple els escorxadors que subministren carn a cadenes com 'Mercadona' no han secundat la vaga, ha explicat.

Per a Marín això vol dir que per aquestes cinc o sis grans empreses catalanes la vaga sí que haurà afectat, perquè no han pogut matar animals, però per la cadena global de subministrament de consum pot ser que no quedi molt afectada perquè haurà subministrament de carn congelada o procedent d'altres escorxadors de l'Estat o d'importació.