Els focs aquàtics del proper Concurs de Blanes seran biodegradables

L'organització crea un segon, premi dotat amb 2.000 euros

Blanes ja escalfa motors i prepara l'edició 47 del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava. Enguany, es farà del 22 al 26 de juliol i manté la durada de cinc dies com el 2016. Com a novetat, es crea un segon premi (fins ara només es premiava el millor espectacle) dotat amb 2.000 euros.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, ha destacat la importància de seguir potenciant el certamen. "El llistó ja fa temps que està molt amunt però no per això deixarem de seguir treballant per augmentar la qualitat", ha manifestat.

Des del consistori valoren que l'ampliació del nombre de dies que es va fer al 2016, afegida a tota una sèrie de modificacions tècniques -introduïdes a suggeriment dels experts en la matèria- estan aconseguint rellançar el festival pirotècnic. Sostenen, a més, que no existeix un festival similar arreu de l'estat espanyol.

Focs més respectuosos amb el medi ambient

Una altra novetat destacada de l'edició del 2017 és que les empreses que hi participaran hauran de certificar que, en la part de l'espectacle que es dedica als focs aquàtics, el material que disparin és biodegradable. D'aquesta manera, es contribuirà a tenir més cura de l'espai de Sa Palomera des d'on es llencen els focs, així com l'entorn marí que envolta aquesta zona.

Els castells de focs que han d'oferir les empreses participants han de ser aeris i aquàtics, i han de ressaltar l'escenari natural de l'entorn de Sa Palomera. Els focs aquàtics cal disparar-los obligatòriament en dues direccions (a l'est i a l'oest de la roca) per garantir que els milers de persones que contemplen els focs omplin les dues bandes e la platja. A les bases del concurs també s'especifica que no es considera foc aquàtic el llançament de bengales al mar.

El termini per presentar propostes expirarà a finals d'aquest mes d'abril i es valoraran principalment tres aspectes: les característiques de l'espectacle dissenyat que es proposa llençar; les novetats tècniques i altres innovacions afegides; i els premis obtinguts els darrers cinc anys.

Cadascuna de les cinc empreses seleccionades rebrà 19.000 euros per preparar el seu espectacle. Totes cinc optaran a guanyar el primer premi -dotat amb 6.000 euros- i el segon (de 2.000 euros), tot i que també hi ha d'altres incentius.

La pirotècnica guardonada amb el primer premi podrà, automàticament, tornar a Blanes l'any següent i també podrà fer dues actuacions a Girona i Lloret de Mar (coincidint amb les festes majors de les dues localitats). L'empresa rebrà 15.125 euros a Girona i 15.000 euros a Lloret, tal com s'estableix als convenis signats entre les diferents corporacions.