El Jutjat de Família de Girona, ''enfonsat'' per la sobrecàrrega de feina

Lacaba alerta que el penals de la capital tenen 6.000 sentències pendents d'executar

El Jutjat de Família de Girona està al límit del col·lapse. Lacaba adverteix que registra una entrada d'assumptes molt superior a la quantitat òptima de càrrega de feina que fixa el CGPJ. Durant el 2016, han ingressat 2.546 casos. L'increment d'assumptes, però, fa temps que s'arrossega i això provoca que cada any tanquin amb més procediments en tramitació. Segons ha detallat Lacaba, tanquen el 2016 amb 351 demandes pendents d'incoació, 2.330 assumptes en tramitació i 1.238 escrits pendents.

El president de l'Audiència de Girona ressalta que aquest jutjat aborda un temàtica "complexa i molt sensible" perquè és el que s'encarrega de divorcis o dictar mesures provisionals sobre custòdies de fills. "La veritat és que n'hi ha, fins i tot, per demanar disculpes a la ciutadania que està pendent que aquest jutjat resolgui els assumptes que tenen en matèria de família", ha exposat Lacaba. Segons les dades de la memòria, el Jutjat de Família triga 5,4 mesos de mitjana en resoldre les demandes, força més que el 2015 que el temps mig era de 3,6.

"La situació és insostenible", ha afirmat el president. Per intentar reflotar el jutjat, Lacaba reclama més recursos. En concret, volen un nou jutge, un lletrat de l'administració de justícia i tres funcionaris. "El que estaríem fent és un jutjat en paral·lel, mentre no es creï un segon Jutjat de Família", ha explicat. Lacaba confia que el Departament de Justícia (responsable del funcionariat) i el Ministeri (que ha d'autoritzar les places per al jutge i el lletrat) atendran la petició i adverteix que, sinó, la situació "acabarà malament". "És el punt vermell que tenim al partit judicial", avisa.

Executòries pendents

La memòria del 2016 també detecta problemes als jutjats penals, sobretot al sis que hi ha als Jutjats de Girona. Segons Lacaba, la problemàtica és doble. Per un banda, el retard a l'hora de fixar data per als judicis. "Com més es tarda pitjor, perquè no es troben testimonis o ja no recorden bé els fets", afegeix.

El president ha qualificat de "barbaritat" el nombre de sentències pendents d'execució. En concret, els penals de Girona i és dos de Figueres han tancat el 2016 amb 6.659 resolucions en tràmit. "Si jutgem i no executem no hem fet res, tenim una sentència que podem penjar com si fos un quadre", critica. Les executòries en procés superen la mitjana tant catalana com estatal. Els penals han registrat durant el darrer any 4.085 casos i triguen entre 3 i 15 mesos en resoldre's.

Possible "allau" per les clàusules sòl

El president de l'Audiència de Girona ha augurat, per a aquest 2017, un possible "allau" de demandes per la via civil relacionades amb les clàusules sòl. Això se sumaria, a més, a un jutjats ja de per si amb més càrrega de feina del que tocaria. Per això, Lacaba ha explicat que estan estudiant com a opció destinar un jutge a aquestes demandes en exclusiva.

La situació dels jutjats de primera instància, però, tampoc és l'òptima. Durant el 2016 han registrat 4.954 casos i han tancat l'any amb 2.197 demandes en tramitació. A aquesta realitat s'hi ha de sumar que un dels jutjats (el 4) compagina, també, el Registre Civil. "La mateixa jutgessa i lletrat de l'administració de justícia han d'atendre el públic, assenyalar vistes i fer sentències", ha criticat.

Lacaba exposa que tres funcionaris (els que estan cara al públic) atenen 750 persones a la setmana, i això tenint en compte que l'horari és només de 9 a 1. També hi ha un embut en la tramitació d'expedients matrimonials. "Podem parlar de terminis de quatre o cinc mesos, les parelles que es vulguin casar han de tenir en compte perquè no serà d'un dia per l'altre", descriu.

Mobilitat de jutges, el "plor" de cada any

La memòria judicial també descriu la situació dels partits judicials de fora de Girona. Com és habitual, els que acumulen més feina i estan més encallats són els de Figueres i Blanes mentre que la resta tenen ràtios "raonables". El problema en aquests jutjats també s'arrossega des de fa anys, i és la mobilitat dels jutges. La plantilla no és estable i a partits judicials, com per exemple Santa Coloma de Farners, els quatre jutges són nous i la previsió és que estiguin pocs mesos a la demarcació.

Fernando Lacaba insisteix en reclamar que el complement de destí (com a plus al sou) sigui més elevat a la demarcació. "No pot ser que sigui el mateix que el de Sòria o Teruel", exposa. "Cada any ploro, cada any ho dic però no torno a dir perquè no sigui perquè no ho hem demanat", conclou.