Passat i present del Béjart Ballet inauguraran el 31è Festival Castell de Peralada

El cartell també compta amb Katie Melua, James Rhodes o Jarabe de Palo

La dansa de la prestigiosa companyia Béjart Ballet Lausanne protagonitzarà l’espectacle inaugural del Festival Castell de Peralada, l’any en què es commemoren els deu anys de la mort del coreògraf Maurice Béjart i el trentè aniversari del trasllat del seu ballet de Brussel·les a Lausanne.

‘Béjart fête Maurice’ és un espectacle ideat per Gil Roman amb l’objectiu de retre homenatge a una de les figures més importants de la història de la dansa. Mestre i deixeble es retrobaran en un mateix escenari on establiran un diàleg a través del moviment. Primer, amb ‘t’M et variations’, la nova coreografia de Roman en què el director artístic explica al que va ser el seudirector el que ha viscut la companyia durant els 10 anys de la seva absència. La segona part, que porta el mateix títol que l’espectacle, és un recull de fragments de diferents joies coreogràfiques creades per Béjart al llarg de la seva carrera com ‘1789...et nous’, ‘Héliogabale ou l’anarchiste couronné’, ‘Wien, wien, nur du allein o ‘Light’, entre altres

Les propostes líriques de Peralada estan encapçalades enguany per la producció pròpia operística de ‘Madama Butterfly’ de Puccini amb direcció d’escena de Joan Antoni Rechi, com ja es va anunciar al febrer. ‘Dido i Eneas’ en versió semi-escenificada i ‘La straordinaria vita de Sugar Blood’, de Demestres, en versió concert, són els altres dos títols operístics que presenta aquesta edició. Alberto García Demestres, a més, serà reconegut amb la Medalla d’Or del Festival, que per primera vegada concedeix aquesta distinció a un compositor, segons ha destacat el seu director Oriol Aguilar aquest divendres.

Quanta als cantants lírics convidats, enguany destaquen la soprano Iréne Theorin acompanyada per l’Orquestra Capitol de Toulouse, el recital del tenor Gregory Kunde (amb José Ramón Martín al piano), Aihnoa Arteta amb l’Orquestra Victòria dels Àngels i la soprano sud-africana Pretty Yende. D’altra banda, Ignasi Cambra oferirà un recital de piano a l’Església del Carme.

La dansa té novament un pes important dins de la programació del festival. A més de protagonitzar-ne la inauguració, enguany se li ha reservat la cloenda, a càrrec de la nova companyia de Carlos Acosta (Acosta Danza). A més, el coreògraf francès Thierry Malandain, portarà per primera vegada a Catalunya la seva particular lectura del conte de ‘La Bella i la Bèstia’ Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve (1740), amb l’Orquestra Simfònica d’Euskadi i direcció artística de Thierri Malandai.

Com sempre, el Festival de Peralada completa la seva programació lírica amb un grup d’artistes de música moderna, que enguany encapçalen Brian Ferry i Franco Battiato, com ja havia avançat el certamen. Aquest divendres s’hi han sumat els noms de Katie Melua, el pianista James Rhodes i també una singular proposta d’homenatge a la cantant francesa Barbara amb què els espectadors de Peralada veuran per primera vegada l’actriu Juliette Binoche recitant en companyia del pianista Alexandre Tharaud. L’espectacle s’anomena ‘Vaille que Vivre’.

Les propostes de música moderna del panorama català i estatal són Jarabe de Palo, Diego ‘el Cigala’ i Malú. La quota de programació familiar es concreta aquest any en el nou muntatge del musical Geronimo Stilton, ‘Gran retorn a fantasia’, que prèviament ha fet temporada a Barcelona.