Actualitzada l'exposició permanent del Museu de la Garrotxa després de 31 anys

Els treballs d'adequació han costat uns 40.000 euros

El Museu de la Garrotxa, dedicat als artistes d'Olot i comarca, ja llueix una nova imatge després de la reforma de l'exposició permanent que ha obligat a tancar les portes durant dos mesos i mig. Aquest espai situat al tercer pis de l'edifici Hospici al centre d'Olot, ocupa prop de 1.000 metres quadrats. Es tracta de la institució que custodia el llegat cultural que han deixat els artistes de la comarca més destacats. Des del 1986 que no s'actualitzava el seu discurs i només es mostrava el 4% del fons que hi ha. Aquest dissabte es farà la inauguració amb la reobertura de l'espai. Entre els autors representats hi ha Joaquim i Marian Vayreda, Josep Berga i Boix, Miquel Blay, Ramon Casas o Josep Clarà, entre d'altres. L'objectiu és oferir al visitant un recorregut expositiu "més didàctic, més accessible i inclusiu".
 
Les reformes han consistit en millorar els espais i actualitzar el discurs museístic, que no s'havia modificat des del 1986. S’ha fet un replantejament museogràfic i de continguts global on la història artística de la ciutat i de la seva escola d’art n'és l'eix vertebrador. Fins ara, el museu tenia exposat tan sols un 4% de la seva col·lecció i una de les finalitats d’aquests canvis és completar l’exposició permanent amb obres guardades fins al moment als espais de reserva per tal d’ajudar a interpretar el discurs i a enriquir l’experiència del visitant.

A més, s’hi han incorporat també obres procedents de col·leccions privades, així com també d’altres museus, sobretot les cedides en dipòsit pel Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El Museu presenta una nova estructura de continguts amb diferents nivells de lectura i combina recursos (textos, obres, imatges, vídeos, material documental, etc.) per permetre una millor aproximació de les temàtiques. Les reformes també s’han fet amb la voluntat d’arribar a tots els públics, millorant la lluminositat de les sales, facilitant la lectura dels plafons i incorporant recursos per a persones amb disfuncionalitats auditiva i visual.

El nou discurs museístic comença al segle XVIII amb el tèxtil i l'Escola de Dibuix d'Olot, seguit del Paisatgisme a Catalunya i l'Escola d'Olot, amb autors com Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix, i el Modernisme amb Miquel Blay i l'obra 'La càrrega' de Ramon Casas. Continua amb el Noucentisme amb Josep Clarà i Francesc Vayreda i finalitza amb la II República Espanyola, l’Escola Superior de Paisatge i la postguerra.

Aquest divendres s'han donat a conèixer els detalls de la reforma, que no és integral, sinó que el que s'ha fet ha estat aprofitar materials i suports ja existents. L'objectiu és oferir al visitant un recorregut expositiu "més didàctic, més accessible i inclusiu". A més, s’ha pintat i adequat l’espai de recepció, s’han instal·lat taquilles, s’han fet nous plafons, peanes i vitrines, i s’han incorporat nous recursos museogràfics (pantalles, àudios, racons infantils i audiovisuals).

El Museu de la Garrotxa, fundat l’any 1893, i amb seu a l’Hospici d’Olot, ha estat i és la institució a la que els olotins han confiat la custòdia i la gestió de l’important i variat patrimoni de la ciutat i la seva comarca. La missió del Museu ha esdevingut, amb el temps, explicar i donar a conèixer el patrimoni artístic en relació amb la història social i industrial de la comarca de la Garrotxa.

El Museu de la Garrotxa es troba ubicat al 3r pis de l’edifici Hospici i ocupa prop de 1.000 m2. Està inscrit al Registre de Museus de Catalunya, és secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya i membre de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques gironines.

Els treballs han tingut un cost de 40.000 euros, la meitat dels quals els ha aportat l'Ajuntament i l'altra meitat, la Generalitat.