Els productors ecològics de la Cerdanya demanen a la Generalitat més ajuts i més visibilitat

Serret s'ha reunit aquest divendres amb ramaders i agricultors de diversos sectors

Diversos membres de l'Associació de Productors i Elaboradors Ecològics de la Cerdanya (PROECO) s'han reunit aquest divendres al matí amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, per fer-li arribar les demandes del seu sector. Entre les reclamacions dels productors ecològics hi ha la restitució dels ajuts a la ramaderia ecològica, que en un any s'han reduït més d'un 50%. La presidenta de PROECO, Roser Bombardó, ha senyalat que "tot i que no s'ha de viure de subvencions, un cop tens unes previsions fetes, que es canviïn els ajuts perquè no hi ha pressupost, crea malestar en un sector al qual li és complicat de mantenir-se".
 
L'associació de productors i elaboradors també ha demanat a la Generalitat que doni visibilitat al seu producte i que "es garanteixi la traçabilitat dels productes", tant al client final com a la restauració. En aquest sentit, Bombardó, ha subratllat que aquest pas "és important per la dinamització del territori i la comarca".
 
Els productors ecològics també han demanat a Meritxell Serret que se'ls tingui en compte en les taules sectorials. "La veu dels ecològics no tenen molta força, però a poc a poc n'han de tenir més, i volem que s'adaptin les decisions que es prenen a la realitat de la comarca", ha subratllat la presidenta de PROECO, Roser Bombardó. En aquest sentit, Bombardó ha remarcat que "un 20% dels productors de Cerdanya són ecològics" i que per aquesta raó volen que els "tinguin en compte en les estratègies del departament" d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Per la seva banda, Serret ha destacat que s'ha reunit amb els productors perquè, segons ella, és important que l'administració i el sector treballin conjuntament per tal "d'augmentar la producció ecològica" a la comarca i perquè aquesta "arribi perfectament identificada al consumidor".

Un altre dels temes que preocupa tant al sector com a la conselleria és la proliferació de fauna salvatge i els danys que causa. Per Serret aquest "és un repte de país". "Hem de ser capaços de prevenir i pal·liar els danys de la fauna, sobre poblacions de senglar, cérvol i cabirol", ha reflexionat en veu alta. En aquest sentit, la consellera ha detallat que s'està "treballant en un pla de danys en l'àmbit nacional".

Serret ha explicat que aquest pla vol obrir un debat amb ramaders i caçadors sobre el marc normatiu, una nova llei de caça, un decret de comercialització de carn de caça i també les mesures que han d'ajudar a prevenir aquests danys. En aquest sentit, Serret ha destacat que "un decret de comercialització ha de ser una eina útil a l'hora d'ordenar el sector, a més de donar una oportunitat a l'economia local fent valdre la gastronomia de caça".