CiU trenca amb el PSC a Palafrugell

Albert Gómez acusa Juli Fernández d'actuar amb "deslleialtats constants"

El grup de CiU a l'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha decidit sortir del govern. El seu número 1, Albert Gómez, assegura que hi ha hagut una pèrdua de confiança i ha dirigit totes les acusacions cap a la persona de l'alcalde, Juli Fernández. El detonant del trencament ha estat la decisió de Fernández de treure la regidoria de Cultura a Maria Teresa Frigola i donar-la a un regidor del PSC. Dijous passat, representants dels dos grups van reunir-se per intentar buscar una sortida a la crisi interna però la reunió no va acabar bé.

Gómez sosté, però, que abans ja havien succeït altres situacions que havien provocat desavinences amb l'alcalde. El primer tinent d'alcalde l'ha acusat d'actuar de manera "unilateral", d'ocultar informació i de ser "poc transparent" i "deslleial". Segons ha manifestat, els ha ocultat les resolucions sobre les obres del Golfet o sobre noves iniciatives de l'ajuntament (com la de l'alcalde als barris).

També li ha retret que al gener es reunís amb el líder d'Unió a les comarques gironines, Xavier Dilmé, per "qüestionar" que l'últim any d'alcaldia havia de ser per a Gómez, a qui Unió considerava un "trànsfuga" (va deixar-hi de militar el setembre de 2015).

Objectiu: no cedir l'alcaldia a Gómez

Per al primer tinent d'alcalde, Fernández ha mantingut una "estratègia predeterminada" que tenia com a objectiu fer saltar els regidors de CiU i, així, no haver de donar el darrer any d'alcaldia a Gómez, tal i com van pactar després de les eleccions del 2015. "En un moment determinat l'alcalde ha decidit que no ens volia donar l'últim any d'alcaldia i s'ha dedicat a buscar tot tipus de pretextes", ha valorat.

A més, i segons Gómez, en la darrera reunió els regidors socialistes els va comunicar que l'horitzó amb què treballaven era, com a màxim, a un any vista. "Era una crònica d'una mort anunciada, havíem de prendre una decisió perquè sinó estàvem abocats a una agonia", ha manifestat.

El regidor d'Unió es manté al govern

El grup de CiU a l'Ajuntament de Palafrugell està format per cinc regidors, dels quals quatre són actualment del PDeCAT i un cinquè, Lluís Pujol, ha volgut conservar les sigles de l'antiga Unió. La setmana passada, Pujol va sol·licitar al secretari de l'ajuntament poder dividir el grup de CiU en dos i, així, tenir grup propi.

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha avançat que Pujol li ha traslladat la seva intenció de mantenir-se al govern. A partir d'ara, per tant, el PSC governarà en minoria però conservarà el suport tant del regidor de l'Entesa, Guillem Genover, com del regidor de l'extingida Unió, Lluís Pujol. El govern tindrà nou regidors, a dos de la majoria absoluta. Els quatre regidors de l'actual PDeCAT passaran a l'oposició i està per veure sota quines sigles.

La valoració de l'alcalde

Per la seva banda, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández ha declarat que respecta la decisió del grup de CiU però ha negat cap estratègia per fer-los fora ni deixar-los sense l'alcaldia. "Si actuar amb deslleialtat és assumir canvis en àrees que no funcionen, doncs he estat deslleial; però si no feia això el govern s'ensorrava", ha valorat.

Fernández ha justificat que calia donar un impuls a l'àrea de Cultura i que havia de prendre la "decisió política" de canviar el responsable i deixar-ho en mans de Xavier Rocas (PSC), que "havia demostrat sobradament la seva capacitat". L'alcalde defensa que havia de prendre la decisió perquè Cultura és una àrea "molt important" per al seu projecte i que no volia "acomodar-se" en l'aritmètica de la majoria absoluta. "Si per impulsar una àrea que no funciona m'amenacen amb trencaments jo he assumit el risc", apunta.

Tanmateix, ha reconegut que en els darrers mesos hi havia hagut "pèrdua de confiança" i que era conscient que el trencament del pacte era una de les opcions que estaven sobre la taula. Ara bé, ha remarcat que es mantindran al govern tant el regidor d'Unió com també el de l'Entesa i ha avançat que reordenarà el cartipàs i que té la intenció de presentar la nova organització municipal el dijous. Amb tot, ha reconegut que està "content" de la gestió feta durant els anys del pacte amb CiU, que es va gestar per primer cop després de les municipals del 2011.