Investigat per estafa i intrusisme professional un advocat gironí que exerceix estant inhabilitat

El lletrat continuava representant un client i el judici s'ha suspès

L'Audiència de Girona ordena investigar per un delicte d'estafa i un altre d'intrusisme professional un advocat per exercir tot i estar inhabilitat. La secció tercera havia fixat per a aquest dijous un judici contra tres acusats que s'enfronten a penes de fins a 18 anys de presó per delictes d'apropiació indeguda, falsedat en document, delicte societari i pertinença a grup criminal.

El lletrat en qüestió, Jaume Pararols, continuava representant un dels acusats, tot i saber que no pot. Segons ha detallat el magistrat, li havia "fet creure" que el defensaria però ni tan sols ha fet acte de presència a la sala de vistes. Per això, atenent la petició de la fiscalia, el tribunal ha resolt enviar el cas als jutjats perquè s'obri una investigació contra l'advocat. El judici s'ha suspès i s'ha tornat a assenyalar per al 27 d'abril.

2 anys

El Jutjat penal 2 de Girona va inhabilitar l'advocat per un període de 2 anys però, segons ha descobert l'Audiència de Girona, continua exercint. O almenys "fa creure" al seus clients que els pot representar. És el cas d'un acusat per a qui l'acusació particular demana 18 anys de presó i la fiscalia 5. El judici s'havia de fer aquest dijous i el lletrat no s'ha presentat a la sala de vistes.

Fonts del Col·legi d'Advocats de Girona han detallat que, en base a la sentència, Pararols està inhabilitat des del 22 de març del 2016 fins al 21 de març del 2018. Per tant, encara li queda gairebé un any de condemna per complir.

El van jutjar després que, també l'Audiència de Girona, el fes investigar per un delicte d'obstrucció a la justícia. L'advocat no es va presentar, sense justificació, a un judici el 16 de setembre del 2013 en el qual defensava un sicari que va intentar matar un forense de Blanes posant-se d'acord amb tres persones més, entre elles la seva dona. El lletrat va argumentar que a la mateixa hora tenia una altra vista a la Bisbal d'Empordà però el judici de l'Audiència era prioritari i s'hi havia d'haver presentat.

L'absència de Pararols va deixar el judici al límit de la suspensió. L'advocat representava Luis María Santos, el sicari que juntament amb Edwin José Cabra, Juan Carlos Hernández i Alicia Pagan es van posar d'acord per assassinar el forense la nit del 8 d'octubre de 2009. Finalment, fiscalia, defensa i acusació particular van arribar a un acord i van pactar 8 anys i mig per a la dona del forense, Alicia Pagan, i 7 anys i mig per a la resta.

Davant les evidències que Pararols continuaria exercint, la fiscalia ha demanat al tribunal que s'enviï el cas als jutjats perquè l'advocat podria haver comès un delicte d'intrusisme professional i un altre d'estafa. Tampoc descarten que el puguin processar també per trencament de condemna. El tribunal ha resolt posar la situació en coneixement dels Jutjats de Girona perquè obrin una investigació.

A banda de la inhabilitació, el Col·legi d'Advocats també té oberts diversos expedients contra aquest advocat. Segons han indicat, han quedat aturats mentre el lletrat no pot exercir però es reprendran de nou si, a partir del 21 de març de 2018, vol tornar a treballar d'advocat.

El judici d'aquest dijous ha quedat suspès. L'Audiència de Girona l'ha tornat a fixar per al 27 d'abril.