Un ''nen robat'' de Banyoles no aconsegueix canviar els seus cognoms

Volia els de naixament i no els adoptius

El Jutjat de primera instància número 6 de Girona ha tombat la demanda interposada pel "nen robat" de Banyoles que reclama recuperar el nom i cognoms que tenia quan va néixer. Joan Coll Corominola va descobrir ja fa uns anys que, en realitat, és Francisco Beamonte Isern, nascut l'any 1966 a l'hospital Cínic de Barcelona.

Sosté que la seva adopció va ser totalment irregular i, per això, apel·la ara a l'Audiència de Girona perquè revoqui la decisió del jutjat. L'objectiu final és aconseguir que li reconeguin que el matrimoni que el va adoptar no són els seus pares biològics i que es permeti el canvi d'identitat fent les rectificacions necessàries al Registre Civil.

L'advocat del demandant ha explicat que el Jutjat especialitzat en Família ha inadmès la demanda per "caducitat" del procediment.

Després d'intentar portar el seu cas reiteradament davant la Justícia per la via penal, Joan Coll i el seu advocat van decidir interposar una demanda civil reclamant al Jutjat de primera instància 6 de Girona que reconegui que els demandats, és a dir, el matrimoni de Banyoles que el va adoptar quan era petit, no són els seus pares biològics. En conseqüència, l'home podria recuperar la seva identitat i fer servir el nom que li van posar els seus pares biològics quan va néixer.

Segons ha detallat el seu advocat, Pol Nadal, van interposar la demanda el febrer del 2016 i, en un primer moment, el jutjat la va admetre a tràmit. Aleshores, va demanar a les parts (fiscal, demandats i demandant) que es pronunciessin sobre la petició. Segons el lletrat, ningú es va oposar a eliminar la partida de naixement que el vinculava a la parella de Banyoles, validar la que el relaciona amb els seus pares biològics i permetre les modificacions al Registre Civil.

Tot i aquesta primera admissió a tràmit, pels volts de l'estiu el jutjat va tornar a consultar les parts perquè considerava que el cas no podia tirar endavant per "caducitat" en l'acció. Segons Nadal, tant la fiscalia com ells van considerar que estaven dins termini, mentre que els pares adoptius no van ni respondre. Per això, lamenta que finalment el jutjat dictés una interlocutòria d'inadmissió el gener d'aquest any.

La lluita de Joan Coll per intentar que la Justícia reconegui que la seva adopció va ser irregular i que pot tornar a ser Francisco Beamonte Isern no acaba aquí. El seu advocat ha presentat recurs davant l'Audiència de Girona, que haurà de decidir si tomba la interlocutòria.

Fa més de deu anys que Joan Coll va començar a investigar el seu passat. Entre allò que ha pogut recopilar, hi ha algunes fotografies esgrogueïdes on se'l veu quan era un nadó, acompanyat del seu pare. El banyolí sospita que és un possible cas de nen robat durant el franquisme i que els pares adoptius van pagar 150.000 pessetes per endur-se'l a casa.

Joan Coll Corominola va néixer el 14 de setembre del 1966 a l'Hospital Clínic de Barcelona. Aleshores, però, el nom que figurava a la seva partida de naixement era Francisco Beamonte Isern.

La seva infància, segons ha descobert, va passar-la a casa de les dues àvies. Primer amb l'àvia materna a Òdena (Anoia) i, quan el seu pare va morir, va anar a viure amb l'altra àvia a Sant Adrià del Besòs. Aleshores era el 1973 i ell tenia set anys. Més tard, va ingressar en un hospici de Barcelona i, en menys de dos mesos, va ser adoptat per la família de Banyoles, amb qui viuria la resta de la joventut.

L'advocat de Coll ha explicat que estan a l'espera de la resolució de l'Audiència de Girona i, sinó, hauran d'estudiar quines altres vies poden seguir. "És complicat perquè no hi ha jurisprudència sobre aquests casos", ha conclòs