Pacte a Salt amb el PSC per aprovar el pressupost del 2017

Una partida redactarà estudis tècnics sobre la possible ubicació de l'Ikea i el futur Trueta

Principi d'acord que desencalla els pressupostos per al 2017 a l'Ajuntament de Salt (Gironès). L'equip de govern i el PSC han presentat aquest dijous els eixos principals d'inversió, fruit de la negociació que s'ha allargat gairebé tres mesos.

L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha ressaltat que l'acord estableix fixar un calendari i destinar 125.000 euros per al desenvolupament del sector sud del municipi. Aquests diners han de servir per redactar estudis tècnics necessaris, sobretot ambientals i de mobilitat. A més, també han fixat que hi haurà un seguiment trimestral de l'avenç de les actuacions.

Segons ha explicat l'alcalde, aquesta partida plasma en els pressupostos la voluntat de Salt de donar resposta al "mandat democràtic" sorgit de la consulta popular del 24 de setembre passat. Aleshores, el 87,6% dels saltencs que van votar van dir 'sí' a permetre la instal·lació de grans superfícies comercials i usos sanitaris en aquests terrenys de quasi 75.000 metres quadrats. A la pràctica, això voldrà dir que, quan es desenvolupi el sector, s'hi podran instal·lar grans marques com ara Ikea o també podrà acollir el nou Trueta.

La líder del PSC a Salt, Iolanda Pineda, ha destacat que el sector sud ha d'anar avançant perquè és una via per generar llocs de treball a la població, "que bona falta fan". També ha dit que aquesta primera partida plasma l'interès per desenvolupar la zona "el més aviat possible".

Un altre dels grans eixos del pressupost és l'elaboració d'un pla de promoció econòmica i lluita per a l'atur que no només es desplegarà aquest any, sinó que abastarà fins a final de mandat. Aquest 2017 preveuen destinar-hi 500.000 euros i estableix un seguit de projectes a desenvolupar per millorar la situació socioeconòmica del municipi de manera transversal, des d'àrees com ocupació, promoció econòmica o ensenyament.

En sis mesos, volen tenir acabada la redacció del pla estratègic, que ja han començat a treballar aquests mesos analitzant les necessitats reals dels aturats de Salt i de quina manera es pot facilitar el seu reingrés al mercat laboral.

Tant Viñas com Pineda han recordat que s'ha acabat el pla Salt 70, i això vol dir que tampoc arriben les subvencions que rebien fins ara de la Generalitat en matèria d'habitatge. Per aquest motiu, han ressaltat que els pressupostos asseguren el manteniment de l'oficina d'habitatge (cosa que no estava garantida anant a uns pressupostos prorrogats i sense la injecció de diners de la Generalitat) i també preveuen fer un esforç per igualar la quantitat de diners per a comunitats de veïns, encara que ja no es cobreixi el 50% via ajut.

Ocupacions i policia

Iolanda Pineda també ha volgut posar l'accent en l'acord per evitar les ocupacions il·legals de pisos prioritzant la instal·lació de portes antivandàliques en els accessos als comptadores.

En matèria de seguretat, ha exposat que han pactat estudiar la possibilitat d'obrir una oficina de recollida de denúncies per a la Policia Local a l'Ajuntament mateix, on antigament hi havia hagut la comissaria.

L'objectiu és situar la policia a una zona més cèntrica després del trasllat de la comissaria (compartida amb els Mossos d'Esquadra) al Pla de Salt i evitar així que part dels saltencs hagin de recórrer una distància tan llarga per anar a posar una denúncia. L'opció que avaluen és que aquesta oficina de denúncies estigui oberta durant un horari limitat.

El pressupost passarà per aprovació del ple el dilluns 27. L'alcalde espera que altres grups hi donin suport.