Absolt un veï d'Argelaguer que encarregava fulles de cocaïna per a ''usos espirituals''

La fiscalia retira l'acusació perquè no ha quedat provat que volgués traficar amb la droga

Per a usos religiosos i espirituals. Un acusat de fer-se enviar un paquet de 2,3 quilos des de Colòmbia fins a Argelaguer amb fulla de coca ha assegurat que no es dedica al narcotràfic ni tenia cap intenció de convertir la pols vegetal en cocaïna. Segons ha detallat l'home, que és d'origen colombià, fa temps que ha abraçat les tradicions de les cultures indígenes del seu país i utilitza la fulla de coca "de manera ritual". "Mastegar coca forma part del meu llegat cultural", ha exposat.

L'acusat s'enfrontava inicialment a 4 anys de presó i a pagar una multa de 2.000 euros per un delicte contra la salut pública. El paquet enviat "per una bona amiga" des de Colòmbia va arribar a l'Aeroport de Madrid el 19 de setembre del 2014. Quan el van examinar amb rajos X, el material teia una densitat que podia indicar que a dins hi havia substàncies estupefaents.

Agents del Servei de Vigilància Duanera van recollir el paquet i el van portar fins al seu destí final, a Argelaguer. Allà, van esperar que el destinatari l'anés a recollir. Ho va fer el 22 de setembre a les deu el matí i, tan bon punt va signar la rebuda del paquet, el van detenir.

A dins, hi havia dos pots amb pasta de tabac i l'anomenat 'mambe', un preparat fet amb fulles de coca triturades. Segons l'anàlisi de l'Institut Nacional de Toxicologia (INTCF), les quatre bosses amb pols de color verd que hi havia al paquet contenien 212,5 grams de droga d'una puresa del 0,30%. El seu valor al mercat, un cop processada i convertida en cocaïna, de 893,79 euros.

L'home ha reconegut que sabia què hi havia dins el paquet enviat però ha defensat que al seu país d'origen mastegar coca és una pràctica estesa i tolerada perquè forma part de les cultures ancestrals. "És una planta sagrada, un element de connexió social que s'usa per a la resolució de conflictes", ha detallat. A més, mastegar coca quan no es fa en grup, ha afegit, servei per "resar" als "déus dels indígenes".

El processat ha afirmat que "en cap moment" es va arribar a plantejar que no fos legal basant-se en la laxitud de les normes colombianes en relació a consum de fulla de coca. També ha negat rotundament ser consumidor de cocaïna i ha exposat que és una droga rebutjada per les cultures indígenes "pel dany i els efectes que produeix en les persones".

Els perits, tant de l'INTCF com els de la defensa, han detallat que extreure cocaïna de la fulla de coca és "molt complicat" perquè hi ha una concentració molt baixa. Per això, ressalten que tenint en compte la quantitat de pols vegetal i el grau de puresa s'haurien pogut extreure en un laboratori, com a màxim, dos grams de cocaïna per quilo de fulla de coca triturada.

Després d'escoltar l'acusat, els testimonis, els agents i els perits, la fiscalia ha retirat l'acusació. La fiscal ha detallat que, durant el judici, no ha quedat acreditat que l'acusat tingués intenció de traficar amb la droga, sobretot tenint en compte les dificultats per convertir la fulla de coca en cocaïna.

El president del tribunal de la secció quarta de l'Audiència de Girona ha anunciat que dictaran sentència absolutòria.