Més de 10.000 armes i 400 granades comissades en l'operació 'Portu'

La policia estatal va descobrir l'arsenal i practicar detencions a Olot

L'operatiu 'Portu' va esclatar aquest gener amb detencions a Biscaia, Cantàbria i Olot. La investigació que va permetre desmantellar el grup criminal dedicat al tràfic d'armes va començar fa dos anys i mig, arran de l'atemptat contra el museu jueu de Brussel·les. El 24 de maig, un terrorista (d'origen argelí però nacionalitat francesa) va obrir foc contra els qui hi havia al museu i va matar quatre persones.

A partir del seguiment que la policia va fer de les armes, es va poder desmantellar aquest grup criminal que actuava des de l'Estat, i que es dedicava a traficar amb fusells, metralladores, pistoles i altre armament. El grup comprava armes inutilitzades i, posteriorment, les reactivaven i les venien al crim organitzat i a grups terroristes.

Es van fer sis registres i es van detenir cinc persones (una de les quals, a Olot). A més, a Getxo la policia hi va descobrir un sofisticat taller on es manipulava i es tornava a reactivar tot l'armament.

L'arsenal de guerra que es va comissar durant els registres era ingent. Tant, que la policia ha necessitat diverses setmanes per poder-lo inventariar tot. Ara, la policia estatal n'ha donat a conèixer el recompte final. En mans de l'organització, es van trobar més de 9.000 fusells CETME de diferents models, gairebé 1.000 més de les marques Mauser, Bergmann i Beretta, metralladores antiaèries, pistoles (de les marques Star, Llama, Astra i FN) i nombrosos revòlvers.

Més de 400 obusos i granades

"Tots ells, disposats per a la seva reparació i transformació en armes de foc", precisa la policia estatal. Els agents, a més, també van incautar-se de maquinària, estris i nombroses peces per reactivar les amres (com ara canons, candaus, carregadors, peces de retenció, etc.). "A més, el dipòsit d'armes també comptava amb gairebé 400 obusos i granades, que van haver de ser retirades pels especialistes del TEDAX-NRBQ", precisa la policia estatal.

"De la mateixa manera es van trobar instruments per modificar els números de sèrie de les armes i material per falsificar-ne la documentació", precisa la nota de premsa que ha enviat el cos. I conclou: "Les característiques de les armes intervingudes, tant pel seu calibre com per la seva capacitat de fer foc automàticament, lligat al fet que es distribuïen amb uns sistemes d'inutilització que feia que fossin fàcilment reactivables, feia que tinguessin una sortida fàcil al mercat negre".