Botifarres i reclamacions en el lliurament de Medalles d'Honor als Bombers

Interior assegura que les millores començaran aquest any però no concreta quan

Un esmorzar reivindicatiu. Això és el que han preparat els Bombers de Figueres aquest divendres a primera hora per a uns convidats especials: el director general de Bombers, Juli Gendrau, i el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta. Volien que coneguessin de primera mà les mancances de les seves instal·lacions abans d'acudir a l'acte d'homenatge al cos, que se celebrava poc després al Teatre Jardí. Els efectius han preparat una botifarrada i una exposició amb fotografies i objectes per mostrar les deficiències de l'equipament.

Murs que cauen, forats als accessos, problemes vinculats amb els desaigües i les aigües brutes són alguns dels impedients amb els que han de treballar els efectius de Figueres diàriament. Les han denunciat reiteradament i avui, hi ha tornat. La solució definitiva, diuen, passaria per la construcció d'un nou parc però, amb aquesta possibilitat descartada, esperen que la rehabilitació de l'actual es "compleixi". Precisament, aquesta mateixa setmana Infraestructures.cat, l'empresa pública de la Generalitat, ha licitat el projecte per 1,1 MEUR.

Per al cos, la reforma no resoldrà tots els problemes que pateixen. I és que a banda de les instal·lacions, també reclamen més personal. En aquest sentit, recorden que n moltes ocasions estan "sota mínims" (amb només cinc efectius de guàrdia) i que, sovint, han de fer sortides amb només tres bombers. Per això, creuen que el model a seguir hauria de ser la unificació.

"La reforma canviarà moltes coses però no permetrà que aquesta sigui zona de referència per a l'actuació dels Bombers a la part nord de Girona", ha assegurat el caporal i portaveu del parc, Ramon Montané.

El caporal lamenta que s'ha perdut l'oportunitat de tenir un heliport i, a més, considera que com que el parc no s'ampliarà substancialment, això no resoldrà els problemes de manca d'efectius, que en ocasions s'han de fer venir d'altres parcs de la zona. "L'actual sistema en xarxa no és operatiu", ha concretat.

En aquest sentit, ha assegurat que "potser el més operatiu seria unificar personal" perquè el sistema actual fa que els reforços arribin en un mínim de 15 minuts des d'altres poblacions com la Jonquera o Llançà (amb un parc inaugurat el 2012 que va costar uns 2 MEUR). "En 15 minuts hi ha molta feina a fer", ha remarcat.

El director general de Bombers, Jordi Gendrau, ha admès les deficiències que pateix el parc i ha recordat que aquesta mateixa setmana s'ha licitat el projecte. En aquest sentit, ha insistit que ha estat un procés llarg en el qual s'han atès peticions del cos i que esperen que en els propers 4 mesos es resolgui el procés. La previsió és que les obres comencin aquest 2017 però, de moment, no hi ha data. Gendrau sí que ha precisat, però, que la campanya d'estiu no interferirà ni en els tràmits ni en l'inici dels treballs.

El protocol d'intervenció al túnel del Pertús

Un altre del temes que preocupen el cos i que avui s'han posat sobre la taula és la manca de protocol d'intervenció del túnel del TAV al Pertús. Per als Bombers aquesta situació suposa un risc perquè sense aquest document "el responsable de la gestió del risc en cas que passi alguna cosa no té una estratègia planificada a seguir". Gendrau ha assegurat que des de la regió de Girona i l'empresa s'hi està treballant. "Hi ha molta feina feta", ha precisat tot indicant que "no hem de patir perquè davant de qualsevol risc, s'hi podrà donar resposta".

Més personal

Pel què a l'increment de personal, Gendrau ha afirmat que es tracta d'una reclamació "general" del cos a nivell de tot Catalunya però ha dit que el Pla Estratègic en el qual el Govern està treballant ja contempla millores en infraestructures i personal. "Ara mateix tenim 153 Bombers a l'escola i, si no hi ha res de nou, l'any que ve podrem fer una convocatòria amb 150 més", ha insistit.

El parc de Figueres compta amb quatre torns amb set Bombers de plantilla a cadascun i dona servei a 40 municipis, on hi viuen 75.000 persones.