Arriba a Ripoll la xarxa pública de fibra òptica que s'estendrà a 5 municipis més

S'ha estès des de Vic amb un cost de 300.000 euros

Ripoll ja compta des de fa pocs dies amb la Xarxa Oberta de Catalunya, la banda ampla amb la que la Generalitat connecta les diferents seus que té al territori i a partir de la qual es poden connectar els operadors per cablejar els municipis i afavorir així la competència. En aquest cas, la xarxa pública s'ha estès des de Vic amb un cost de 300.000 euros i s'ha aprofitat per fer-la arribar a altres pobles com ara Gurb o Sant Quirze de Besora, municipis petits on es fa difícil que els operadors apostin per portar-hi la fibra òptica.

La Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat està redactant 4 projectes més, juntament amb el Consell Comarcal del Ripollès i ajuntaments, que permetran fer arribar aquesta xarxa a quatre municipis de la comarca – Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i Llanars- i a la Vall de Bianya (Garrotxa) amb una inversió total d'1 MEUR aproximadament.

El desplegament de la Xarxa Oberta de Catalunya (XOC), que va començar a operar el 2011, és una "oportunitat" per a aquells municipis que queden lluny de les zones urbanes i on es fa difícil que els operadors apostin per desplegar-hi la fibra òptica. També afavoreix la competència entre diferents operadors en aquells indrets, com ara Ripoll, on fins ara només n'hi havia un oferint aquest servei. El seu alcalde, Jordi Munell, ha agraït la "sensibilitat" del Govern per "obrir la porta a un servei essencial" com és la banda ampla en territoris que no formen part de l'àrea metropolitana. "Ens hauria agradat que hagués arribat uns anys abans, però quanta més competència hi hagi millor servei, millors preus i millor competitivitat", ha afirmat Munell.

En una línia similar s'ha expressat el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso, que ha subratllat que, amb l'arribada de la XOC, s'ha "obert el meló" i "els operadors privats han començat a estendre's per la comarca amb un calendari fixat". En aquest sentit, ha afegit que "allà on no es vertebri la xarxa" hauran de ser els ajuntaments i els consells comarcals els que hauran de fer esforços per garantir aquest servei arreu del territori.

De Vic a Ripoll, 40 km i 300.000 euros de cost

Per la seva banda, el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat que aquesta xarxa s'emmarca en el Pacte Nacional per a una societat digital, signat el novembre del 2016 per la Generalitat, Diputacions i ens locals, que pretén "accelerar" el procés digital al territori en àmbits com les infraestructures. L'objectiu és tenir totes les capitals connectades abans del 2020. En el cas de l'arribada de la xarxa a Ripoll, ha explicat que l'estesa s'ha fet des de Vic amb un cost de 300.000 euros. A banda de passar la fibra òptica pels 40 km que separen les dues ciutats, també s'ha aprofitat per fer-la passar per municipis més petits d'Osona com són Torelló, Sant Quirze de Besora, Gurb i les Masies de Voltregà.

Puigneró ha posat l'exemple del que ha succeït a Vic, on des que va arribar la xarxa pública ara ja compta amb sis operadors diferents que ofereixen la banda ampla a ciutadans i empreses. "I esperem que passi el mateix a Ripoll", ha afegit.

4 trams més amb una inversió d'1 MEUR

Entre els projectes recollits al Pacte Nacional per a una societat digital n'hi ha quatre en procés de redacció que han de permetre seguir estenent la xarxa pública des de Ripoll fins a altres municipis i afavorir la connectivitat al territori. Es tracta del que anirà de Ripoll a Campdevànol, que passarà per la zona industrial que hi ha entre els dos nuclis urbans i aprofitant una via verda –és un trajecte d'uns 4 km i entre 80.000 i 100.000 euros de cost). També hi ha un segon projecte que permetrà estendre la xarxa des de Ripoll fins a Sant Joan de les Abadesses (consta d'un tram de 10 km, que aprofitarà una via verda amb un cost d'entre 50.000 i 75.000 euros i que s'impulsarà des del consell, Govern i ajuntament). L'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué, preveu que aquest tram ja sigui una realitat a finals d'aquest any o a principis del 2018.

I un cop arribat a Sant Joan de les Abadesses, està previst estendre dos ramificacions més. D'una banda, el que anirà fins a Camprodon i Llanars, que impulsarà la Generalitat amb un cost de 150.000 euros, i per l'altra, el que connectarà amb la comarca veïna de la Garrotxa arribant a la Vall de Bianya. Aquest és el tram més ambiciós i complex a nivell tècnic per l'orografia del terreny. Tindrà un pressupost d'uns 600.000 euros i aprofitarà una futura via verda que es construirà amb diners d'un fons FEDER.

Al marge d'aquests projectes, també està previst que la fibra òptica de la xarxa pública de Ripoll es connecti més endavant amb la torre de telecomunicacions del Catllar que permetrà, mitjançant un radioenllaç, fer arribar el servei fins a la Cerdanya, sense necessitat que arribi de forma física una troncal.

Durant l'acte, també s'ha comptat amb la presència de l'alcalde de Gurb i president del Consell Comarcal d'Osona i alcalde de Gurb, Joan Roca, i del cinquè tinent alcalde de Vic, Antoni Serra.